Belföld

Japán gazdaság: élénkítenék

Alighogy bejelentette távozását Yoshiro Mori japán miniszterelnök, a szigetország kormánya újabb gazdaságélénkítő programmal állt elő. Az immár egy évtizede stagnáló japán gazdaságot most a bankok rossz hitelkihelyezéseinek leépítésével pörgetnék föl.

Japán gazdaság: élénkítenék 1Egyéves áldatlan országlás után Yoshiro Mori, japán kormányfő ma reggel bejelentette, hogy lemond posztjáról. Noha távozásának időpontját még nem hozták nyilvánosságra, annyi bizonyos, hogy utódját a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) április 24-ei ülésén választja meg. A miniszterelnöki jelölésért folytatott párton belüli harc így csak most indult meg igazán. Úgy tűnik, hogy az új kormányfő a szintén ma bejelentett gazdaságélénkítő program mezsgyéjén lesz kénytelen haladni.

Miniszterelnöki várományosok•Rjutaro Hashimoto: korábbi miniszterelnök, az LDP legnagyobb frakciójának jelenlegi vezetője.

•Hiromu Nonaka: szakértők szerint most jöhet el az ideje a korábban színfalak mögött mozgó politikus számára.

•Junichiro Koizumi: a reformok híveként tartják számon, a választók körében népszerűsége vitathatatlan.

•Taro Aso: gazdasági miniszter.

Mind gazdasági, mind politikai szempontból döntő lehet, hogy a jelöltek közül ki is kerül végül a megüresedő miniszterelnöki székbe. Szakértők szerint a gazdaság fellendítésének érdekében Hashimoto és Nonaka a már amúgy is feszített büdzsé kiadásait emelné meg, míg Koizumi és Aso az elavult gazdaságszerkezetet alakítaná át. Ráadásul a szigetország parlamenti választások előtt áll, így egyáltalán nem mellékes, hogy sikerül-e egyúttal a választók tetszését is elnyerni. Ez azért is fontos lenne, mert az LDP egyeduralma egyébként a parlament felsőházában megtörni látszik.

Mit tartalmaz a gazdaságélénkítő csomag?

Piaci reakciókA tokiói tőzsde az amerikai tőzsdék szárnyalása mellett lagymatagan reagált a hírre: a Nikkei-225 gyakorlatilag stagnált, 13 384 ponton zárt. A nemzetközi devizapiacokon a jen gyengült a dollárral szemben: a zöldhasút 124,2 jenen jegyzik.

A program elsősorban a gazdasági fellendülés legerősebb fékjét, a permanens bankválságot és a hitelhiányt hivatott orvosolni. A terv szerint a japán kereskedelmi bankok két éven belül írnák le legkockázatosabb kintlévőségeiket. Ezen belül a frissebb rossz hitelekre még egy év haladékot kapnak. A bankoknak várhatóan 13 billió jen követelést (116 milliárd euró) kell törölniük könyveikből. A banki kereszttulajdonlás (keirecu) rendszerét úgy kívánják megtörni, hogy a kereskedelmi bankok az eddigi 130 százalék helyett ezentúl legföljebb annyival részesedhetnek más társaságokban, amennyi a saját tőkéjük értéke. (Összehasonlításképpen Németországban ez az értékhatár 60 százalék, az Egyesült Államokban pedig a bankok nem is vehetnek részt más vállalkozás tőkéjében.) Ezzel egyszersmind a globalizációs kihívásoknak is eleget szeretnének tenni.

Az intézkedéstől azt remélik, hogy a tőzsdei ingadozások továbbgyűrűző hatása kevésbé érinti majd a bankokat, mint eddig. Mint emlékezetes tokiói börze kisebb-nagyobb megszakításokkal több mint egy évtizede tartó hanyatlása nem egy bankott vitt csődbe.

A felkelő vagy a lemenő Nap országa?ELŐREMOZDÍTÓ TÉNYEZŐK

• Intenzívebb külföldi működőtőke-beáramlás

• Dotcom-forradalom

• Csúcstechnológia

• Vállalati szerkezetátalakítás

• Változó tulajdonosi szerkezet, a keirecuk visszaszorulása

VISSZ AHÚZÓ TÉNYEZŐK• Elavult gazdaságszerkezet.

• Beteg bankszektor

• Túlszabályozott környezet

• LDP dominanciája, kvázi egypártrendszer

• Bürokrácia

A tulajdonszerzési korlátozás elvileg nem okoz majd hirtelen túlkínálatot a tőzsdén, mert a japán kormány egyszersmind, korlátozott időre, állami alapot nyit azoknak a részvényeknek a felvásárlására, amelyektől a bankoknak meg kell válniuk. Részleteket még nem közöltek, elemzők szerint az alap 10 billió jennel (90 milliárd euró) gazdálkodna.

A pénteki program további eleme, hogy a befektetések adóztatásának reformját is fel kívánják gyorsítani, adókedvezményekkel ösztönözve tömegesebb tőzsdézésre a kisbefektetőket. Hasonlóképp adókedvezményekkel akarják megélénkíteni a nyolcvanas évek végi összeomlás óta nyomott ingatlanpiacot is. Egyszersmind a kormány felkérte a központi bankot, hogy “expanzív pénzpolitikával” siettesse a mostani defláció végét. A jegybank azonban más álláspontot képvisel, érvelése szerint a bankóprés beindítása komoly gondokat okozna az költségvetésnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik