Belföld

e-xPRESSive

Integrált szerkesztőségi és portálrendszer a Grepton Rt.-től. A Grepton Rt. e-xPRESSive rendszere hihetetlenül leegyszerűsíti a nyomtatott médiák automatikus webes megjelenését.

2001. április 5., Budapest – A Grepton Rt. az egyik vezető magyarországi megoldásszállító a mai napon bemutatta új integrált szerkesztőségi és portálmegoldását. Az e-xPRESSive-nek elnevezett rendszer kiváló megoldást nyújt a hatékony és gyors webes megjelenésre törekvő szerkesztőségeknek. A megoldás teljes egészében a Microsoft élenjáró technológiáin alapszik, azok segítségével 1-2 hónap munkával képesek a Grepton Rt. szakemberei bármely szerkesztőség folyamatait testreszabni, és az új portált üzembe helyezni. A rendszert a fejlesztő társaság három üzleti konstrukcióban (megvétel, hosszú távú bérlet, ASP) kínálja a szerkesztőségek számára.

Világtendencia, hogy a hagyományos nyomtatott újságok, a sajtótermékek az interneten is megjelennek. Ennek az egyik legfontosabb oka ma már nem a “divat”, hanem, hogy olvasóikat az új média lehetőségeit kihasználva még jobban, gyorsabban lássák el információkkal. A kiadványok “webesítése” mára követelménnyé vált. A portálok kialakítása, folyamatos frissítése – hiszen nem napra, hanem a percrekészség a követelmény – költséges dolog. A kiadók összetoborozhatnak egy szakembergárdát erre a feladatra, de több informatikus alkalmazása nagyon komoly kiadással jár.
E problémát ismerte fel a Grepton Rt., amikor az e-xPRESSive rendszer fejlesztésének nekikezdett. Több szerkesztőség folyamatait megvizsgálva egy gyorsan és rugalmasan alakítható rendszert dolgozott ki, amely a Microsoft 2000 szerveren futó SQL 2000 adatbázis-kezelő szoftveren alapszik. A folyamatok szerkesztőségenként változhatnak: a cikkek a megírásától a szerkesztőn, a korrektoron keresztül a főszerkesztőn át különböző utakon kerülhetnek el a tördelőkig.
Tovább bonyolíthatja a helyzetet, hogy egyes cikkeknek már félkész állapotban ki kell kerülniük az internetre. A Grepton Rt. szerkesztőségi rendszerében a legkülönfélébb munkafolyamatok beállíthatók, testreszabhatók. A rendszer tartalmaz egy különböző keresési lehetőségekkel ellátott archívumot is. A fejlesztők megoldották, hogy a kész betördelt cikkek, amelyek a tördelés során természetesen megváltozhatnak, ez utóbbi állapotukban kerülnek vissza a kiadvány archívumába. Így a legelterjedtebb tördelőrendszerekhez (QuarkExpress, PageMaker) kifejlesztett “konnektorok” segítségével a betördelt cikkek néhány egérkattintással betölthetők az archívumba.
A portál kialakítása után a teljes újság, vagy a szerkesztők által beállított cikkek egy adott időpontban automatikusan kikerülnek az internetre. Lehetőség van különböző szintek kialakítására, azaz a netes felhasználók a rövidhírek, és csak bizonyos cikkek tartalmának, vagy néhány válogatott cikk megtekintésére jogosultak. A regisztrált felhasználók már több információhoz juthatnak, míg az előfizetők, a teljes nyomtatott újság olvasása mellett akár a kiadvány archívumában is keresgélhetnek.
További jó tulajdonsága a szoftvernek, hogy egyszerűen kialakíthatók különféle tartalomcsomagok. Ennek segítségével előfizetőknek, hírügynökségeknek lehet témakörök, földrajzi helyek, vagy akár cégek, személyek szerint válogatott cikkeket, információkat küldeni automatikusan e-maillel, vagy ftp-vel. Így megrendelhető például olyan csomag, amely csak gazdasági híreket tartalmaz, és amelyben csak magyar tőzsdei cégekről van szó.
A kiadók informatikai biztonságának növelése érdekében az internetes felhasználók nem a szerkesztőség rendszerét használják, hanem például egy internet szolgáltatóhoz (ISP) kihelyezett szerverrel – ezt tűzfalnak kell védenie – kommunikálnak, amelyen ugyanúgy, mint a szerkesztőségi rendszeren, egy Microsoft SQL 2000 szoftver szolgáltatja az információkat. A két szerver közötti replikáció akár egy kissebességű bérelt vonali kapcsolattal, vagy akár a nyilvános interneten keresztül is megoldható, egy VPN (virtuális magánhálózat) kialakításával.

Major Gábor, a Microsoft Magyarország channel managere a sajtóbemutatón a következőkkel egészítette ki a Grepton Rt. előadását: “A Microsoftot valamivel több mint fél éve kereste meg az egyik gazdasági lap azzal, hogy új elektronikus szerkesztőségi rendszert szeretne. A lehetőséget megragadva a Greptont, mint a Microsoft alapú egyedi fejlesztésekben egyik legsikeresebb partnerünket javasoltuk és az alkalmazás elkészülését a Microsoft szakmai és anyagi eszközökkel is segítette. Hiszünk abban, hogy ez a korszerű termék jelentős piaci pozícióra tesz szert és számos szerkesztőség választja majd annak érdekében, hogy még gyorsabban és egyszerűbben juttasson el híreket az olvasóknak.”

További információval Süli András, a GREPTON Rt. marketing igazgatója szolgál a 204-7730-as telefonszámon vagy az asuli@grepton.hu e-mail címen. A céggel és az E-xPRESSive rendszerrel kapcsolatban bővebb tájékoztató a www.grepton.hu weboldalon olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik