Belföld

FigyelőBarométer – március 19.

Világszerte pesszimista a hangulat a börzéken (-3). Egyszerűbb a számlázás (+1). Megtakarítási szokásaink (+1). Csökkent a FigyelőBarométer.

Mi történt pénteken? Átmenetinek bizonyult a csütörtöki feltámadás a világ vezető részvénypiacain. A mérséklődő vállalati profitok miatt a pénteki kereskedés ismét borúlátó hangulatban telt: a Dow Jones 2,1 százalékkal 9823 pontra, a Nasdaq Composite 2,6 százalékkal, 1877 pontra esett. Európában a londoni börzeindex teljesített leggyengébben, a FTSE csaknem 3 százalékkal zuhant. A Nikkei 225 ugyanakkor 0,7 százalékkal, 12 233 pontra emelkedett.

Világszerte pesszimista hangulat a börzéken

A hazai négynapos ünnep alatt a világ vezető tőzsdeindexei újabb mélypontra értek. A Dow Jones és a Nasdaq Composite egy hét leforágsa alatt 7-8 százalékot veszített értékéből. Az egyre reménytelenebb helyzetbe kerülő tőzsdei befektetők utolsó reményét a FED keddi, látványos kamatvágása jelentheti. A Bloomberg által megkérdezett 25 kötvénypiaci kereskedő közül 9 vélte úgy, hogy a FED a jelenleg 5,50 százalékos irányadó pénzpiaci kamatlábat 75 bázisponttal csökkenti, a többség fél százalékpontos kamatvágást tart valószínűnek. Figyelemre méltó fejlemény ugyanakkor, hogy egyre több szakértő szerint a FED prioritási sorrendjében a tőzsde hátrébb került.

Mindezek fényében a budapesti börze ma reggeli nyitásakor meglepő lenne az index erősödése. Ennek csak akkor lenne reális esélye, ha a tengerentúli határidős indexek azt valószínűsítenék, hogy a Dow Jones és a Nasdaq a pozitív tartományban kezd. A Matáv 14,80 dolláron zárt pénteken New Yorkban. Az árfolyam hozzávetőlegesen 850 forintnak felel meg, alig tér el a távközlési papír szerdai budapesti záróárától.

Egyszerűbb számlázás

Jó hír az adózóknak: az idén számlázáskor nem kell két számlatömböt használniuk. Januártól egyszerűsödött ugyanis az általános forgalmi adó (áfa) törvény, így már nemcsak készpénzes, hanem átutalásos számla alapján is felveheti a kasszából a pénzét az adózó. Korábban ezt kizárólag készpénzfizetéses számlával tehette meg. Így nem kell kétfajta számlatömböt maguknál tartaniuk az adózóknak, attól függően, hogy a pénzt átutalással vagy készpénzzel fizetik ki. A törvény indoklása szerint ugyanis korábban több esetben előfordult, hogy az értékesítés, vásárlás, kifizetés átutalással indult, ám időközben valami miatt készpénzzel fizettek. Ezért ma már a törvény az adózóra bízza, hogy az átutalásos vagy az egyszerűbb számlát – azaz a készpénzes számlatömböt – használja. Fordítva viszont nincs meg a lehetőség: készpénzes számla alapján a cég nem fizethet átutalással.

Megtakarítási szokásaink

A lakosság 45 százalékának volt valamilyen megtakarítása az elmúlt év utolsó negyedében, közülük a legtöbben forintbetétben tartották pénzüket – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből. A válaszadók 72 százaléka forintbetétben tartja pénzét, 30 százalékuk inkább készpénzben. A válaszadók 20 százaléka életbiztosításba, 10 százaléka értékpapírba fektet be, az ingatlant 7 százalékuk említette első helyen. A felnőtt lakosságot reprezentáló ezer fős mintán végzett felmérés szerint a tavalyi utolsó negyedévben közel 400 ezren tartottak értékpapírt. A tőkepiacok jövőjét tekintve kedvező, hogy az idén mintegy 150 ezren tervezik értékpapírok vásárlását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik