Belföld

Meddig eshet még a Nasdaq?

Vajon meddig tart még a technológiai részvények vesszőfutása a tengerentúlon? A nyakig részvényekben ülő kisbefektetők egyre türelmetlenebbül keresik a kérdésre a választ.

Meddig eshet még a Nasdaq? 1Nagyot fordult a világ a tőzsde körül egy év leforgása alatt. Az egekig magasztalt technológiai szektor mára kegyvesztett lett.

Pedig a “Határ a csillagos ég!” jelszó megdönthetetlennek tetszett, éppen azért, mert az amerikai kisbefektetők többsége hitt benne, és a Nasdaq szárnyalása igazolni látszott ezt.

Nasdaq-csúszdaA Nasdaq Composite kedden 26 hónapos mélyponton zárt, miután 4,3 százalékkal, 2207,8 pontra süllyedt. Az index 1999-ben még 86 százalékos emelkedést mutatott fel, tavaly már 39,2 százalékkal csökkent, az idén pedig 10,6 százalékos mínuszt hozott össze.

Azok, akik tavaly ilyenkor még azt számolgatták, hogy a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq Composite mikor is éri utol a régi gazdaságot képviselő Dow Jonest, most idegesen kérdezgetik brókerüket: hol lehet a piac alja?

Persze bennünket magyarokat is izgat ez a téma. A pesti börze megélénküléséhez elengedhetetlen lenne, hogy a világ vezető részvényindexei stabilizálódjanak.

Meddig eshet még a Nasdaq? 2Merész az, aki jóslatokba bocsátkozik

Ahogy a Nasdaq tetőzését sem tudta senki előre eltalálni, ugyanúgy a háromnegyed év óta tartó lejtmenet végét is szinte lehetetlen kifürkészni. Ehelyett inkább a piaci hangulatot meghatározó tényezőket érdemes szemügyre venni.

Bizalomvesztés: Talán ez az egyik legmeghatározóbb eleme annak, hogy a Nasdaq hanyatlása akár még hónapokig, sőt megkockáztathatjuk, évekig is elhúzódhat. Azok a kisbefektetők, alapkezelők, intézményi befektetők, akik megégették magukat tavaly, aligha fognak rövid időn belül újra fellelkesülni. A különféle bizalmi indexek egyelőre lefelé tendálnak.

Elszállt a gőz a lokomotívból: Tény, hogy az amerikai gazdaság lelassult. A GDP növekedése a tavalyi utolsó negyedévben csupán 1,1 százalékkal bővült. Bár Alan Greenspan, a Fed elnöke az év második felére óvatos optimizmussal kisebb fellendülést vetít előre, ha ez elmarad, vagy netán recesszió ütné fel a fejét, az a technológiai piacot a padlóra küldené.

A Fed kamatpolitikája: Emlékezzünk csak, hogy mivel is érveltek a szektorral foglalkozó elemzők tavaly márciusban, amikor Greenspan kamatemelések sorával próbálta féken tartani a túlfűtött gazdasági bővülést! Akkori véleményük szerint a monetáris szigorítás csak a régi gazdaság részvényeit érinti hátrányosan, az új gazdaság képviselőit pedig egyenesen sebezhetetlennek kiáltották ki. Nem ártana tőlük megkérdezni tőlük ma azt, hogy miért várnak a kamatcsökkentéstől csodát? Hiszen a technológiai piacra nincs hatással a Fed kamatpolitikája. Úgy tűnik tényleg nincs, a januári kamatvágások egyelőre mit sem segítettek a Nasdaqon.

15 éves mélyponton a NikkeiJapánban kisebb-nagyobb megszakításokkal idestova tíz éve aktuális a kérdés: meddig zuhanhat még a Nikkei. Sokaknak tűnhet úgy, hogy a gödörnek nincs alja, hiszen éppen kedden, a Nasdaq 4 százalékos zuhanása nyomán a tokiói börzeindex 1985 decembere óta nem látott mélypontra ért. Hiba lenne azonban a két részvénypiac között minden további nélkül párhuzamot vonni. A japán tőzsde gyenge teljesítményére ugyanis alapvetően a gazdaság évek óta tartó pangása ad magyarázatot. A két jelenség közös vonása ugyanakkor kétségtelenül a buborék-effektus lehet.

Vállalati eredmények, kilátások: Az utóbbi fél évben szinte minden napra jutott egy-egy vállalati figyelmeztetés, mely a nyereség várható csökkenésére hívta fel a figyelmet. Ha nem a társaságok, akkor az elemző cégek módosítják lefelé előrejelzéseiket. Ezeknek ma sem vagyunk híján, sőt a tényadatok nem egyszer még az előre beharangozottnál is kiábrándítóbbak. Ha pedig nem jön a profit, akkor a 100 fölötti ár/nyereség (P/E) képletben csak az árfolyam marad az a tényező, amely az egészséges 15-20 körüli értékre viheti le a mutatót.

Mindezek összegzéseként ebben az évben további indexcsökkenés várható, és könnyen előfordulhat, hogy a Nasdaq Composite hamarosan kétezer pont alatt találja magát. Mindeközben persze lehetnek kitörési kísérletek, de a lefelé tartó trendet csak a fenti tényezőkben történő változások törhetnék meg. A medve piac addig tovább él, amíg az emberek részvénnyel, és nem pénzzel lesznek tele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik