Belföld

FigyelőBarométer – január 15.

Csökkent a GKI konjunktúraindexe. (-2) Veszélyben az e-gazdaság. (-1) Mégsem lesz "óriáskórház". (+2) Lejtmenetben a FigyelőBarométer.

Optimistább a lakosság, borúlátóbbak a vállalkozók. Erre a megállapításra juthatunk a GKI decemberi konjunktúraindexét tanulmányozva. A mutató mindent egybevéve csökkent ugyan, de az esés nem jelentős. Összességében a múlt év egészére jellemző stagnálás folytatódott az év utolsó hónapjában is. Az indexen belül az év során inkább emelkedő üzleti bizalmi index kissé mérséklődött, a lakossági viszont megugrott, s ismét elérte a 2000. januári szintet. A legmarkánsabb változás az, hogy a kereskedelmi cégek sokkal pesszimistábbak lettek, erőteljesen romló értékesítési lehetőségekről és megrendelési szándékról adtak számot.

Nem vet jó fényt Magyarországra a McConnell International nemzetközi tanácsadó cég legfrissebb, az internetes bűnözésről szóló tanulmánya. Ebből kiderül ugyanis, hogy az internetes gazdasági versenyben jelentős hátrányba kerülhetnek azok az országok, amelyek nem készülnek fel megfelelően a számítógépes bűnözéssel szemben. A washingtoni székhelyű tanácsadó tanulmánya szerint a volt szocialista tömb államai közül Csehország és Lengyelország részben felkészült, míg Magyarországon nem megfelelő a jogi háttér. Bár tavaly decemberben részt vettünk azon az Európa Tanács által szervezett nemzetközi kongresszuson, amelynek célja egy számítógépes bűnözés elleni nemzetközi egyezmény előkészítése volt, az igazi előrelépést a hazai büntető törvénykönyv módosítása jelentené. Erre már csak azért is szükség lenne, mert az egyezményt csupán a törvények módosítása után lehetne aláírni. A tanulmány konklúziója: igazán jó megoldást a védekezésben csak egy nemzetközi modell kidolgozása jelentene.

Másfél éves bizonytalan időszak szűnik meg az egészségügyben Mikola István színrelépésével. A szakterület új minisztere szakított elődje centralizációs elképzeléseivel, vagyis az országos gyógyintézeteket a korábbiakkal szemben mégsem vonják össze. Gógl Árpád ugyanis mintegy másfél évvel ezelőtt született terve szerint az országos gyógyító intézeteket egyetlen óriás kórházzá olvasztotta volna össze, míg a tárca további 17 intézményét megszüntette volna. Az orvosoknak ugyanakkor nem marad más: a fejük fölött zajló fejleményektől függetlenül – dolgoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik