Belföld

Zsebtitkok: Ki keres a legjobban?

Zsebtitkok című sorozatunk befejeződött. De akár kezdhetnénk elölről. Hiszen nem beszéltünk az egészségügyben, oktatásban elérhető bérekről, s a vizsgált szakmáknak is számos alágazata alakult ki. Néhány következtetés azonban így is levonható...

Mondja el véleményét!Ki mennyit keres? Ön rendesen meg van fizetve? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

A zsebtitok a szó szoros értelmében titok, gyakran még a közvetlen kollégák sem ismerik egymás fizetését. A jövedelmek szinte teljes egészében a munkavállaló alkupozíciójától függenek. Ennek minősége pedig sokszor nem a szakismeret, a tapasztalat függvénye, többet ér a jó személyes kapcsolat. A törvény által szabályozott köztisztviselői, közalkalmazotti régiókban viszonylag kiszámíthatóbbak a keresetek, ám a sokféle és bonyolult egyéb juttatás lehetővé teszi, hogy a főnök busásabban jutalmazza a szívének kedves közszolgát.

A titkolózás elsősorban a munkaadónak hoz profitot: a szigorúan bizalmas szerződések alpontjainak meghatározásánál a munkavállalónak – különösen, ha kezdő – nincsenek megbízható viszonyítási pontjai. Legfeljebb annyi, hogy neki ennyiért megéri…

MinimálbérértÁtfutva az immár összesített táblázatokat, joggal tesszük fel a kérdést: miért volt olyan fontos a minimálbér nagymértékű emelése? Ki dolgozik ma már minimálbérért?

Nagyon sokan. Nem a harmincezerért lótó-futó ápolónőkre gondolok, az általunk feltérképezettek között is sokan vannak, akiknek a hivatalos fizetése az éppen törvényes minimálbér, vagy annak a fele – merthogy 4 órás foglalkoztatás is lehetséges.

Ennek két oka van: az egyik a bért terhelő, még mindig tetemes járulékok és adók csökkentése. A másik, a munkaadó szempontjából nyomósabb érv: elváláskor – ha erről a szerződésben nincs megegyezés -, csak a hivatalosan bejegyzett bér után jár végkielégítés, betegség esetén ezután kell a tb-nek táppénzhozzájárulást fizetnie. Ez nem túl nagy kockázat annak, akinek sikerül annyi tartalékot felhalmoznia, hogy akár néhány hónapot is kibírjon jövedelem nélkül, míg igényeinek megfelelő állást talál.

Korábban azt írtuk, hogy a pénzügyi szférában a gondoltnál kisebbek a jövedelmek, a táblázatból kitűnik: érdemes bankban dolgozni. Csakhogy itt az átlagokat a közép- és ennél magasabb szintű fizetések nyomják meg. Nem ilyen széles a skála a kezdő és valamilyen szinten vezető mérnökök, jogászok között. A brókerek többsége kvázi magánvállalkozó: jövedelme egy viszonylag kicsi, fix részt leszámítva teljes mértékben teljesítményüktől függ.

Az összefoglaló táblázatban nem tudtuk érzékeltetni a saját vállalkozásban dolgozók és az alkalmazottak közötti különbséget, ezt azonban a sorozat egyes darabjainál megtettük. Elsősorban a jogászok és számviteli szakemberek – könyvelők, könyvvizsgálók – érhetik el saját céggel az itt szereplő összegeknek akár többszörösét is.

Fizetési felmérések

Sorozatunkban többször hivatkoztunk a tanácsadó cégek által végzett fizetési felmérésekre, amelyekre egyre nagyobb a kereslet itthon is. A hazai cégek ezek alapján igyekeznek versenyképes, de a szükségesnél nem magasabb béreket és juttatásokat adni.

Elsőként, 1990 őszén, a HayGroup készített fizetési felmérést Magyarországon, s még abban az évben publikálta is az eredményt. Ma már két jelentős versenytársuk is jelen van a magyar piacon. Egyikük a Watson Wyatt (WW), amelynek fő profilja világszerte a kompenzációval kapcsolatos személyzeti tanácsadás. Fejvadászatot, toborzást nem végeznek, mert véleményük szerint így visszaélnének ügyfeleik bizalmával, akik megosztották velük kompenzációs irányelveiket és gyakorlatukat. A felmérésen kívül nyújtanak például tanácsadást munkakör-értékeléshez, juttatási rendszerek kidolgozásához.

A PricewaterhouseCoopers (PwC) nemzetközi tanácsadó cég egyik jogelődje, a Price Waterhouse ügyfelei igényét látva fogott bele a fizetési felmérésbe 1993-ban. A régió más országaiban működő irodák mindegyike saját elképzelése szerint dolgozta ki a kérdőívét, de rájöttek, ez versenyhátrányt jelent, s ma már megpróbálják egységesíteni a módszert. Világszinten teljesen azonos kérdőívet persze nem lehet használni az egyes országok közötti különbségek miatt. Például a magyar adózási rendszerből adódóan speciális kérdésekre is szükség van.

A felmérések közös jellemzője, hogy magyar munkavállalókra terjed ki, elkerülve az itt dolgozó külföldiek “expatrióta csomagja” által okozott torzítást, s nemcsak az alapfizetés, hanem a különböző juttatások, prémiumok, bónuszok is szerepelnek bennük. A PwC – hátteréből adódóan – jogi- és adószabályozási ismereteket, tippeket is ad.

Árak

A WW kimutatása résztvevőknek egy éves szerződés alapján 895 dollárba, kétéves szerződéssel 1550 dollárba, kívülállóknak mintegy a duplájába kerül a kimutatás. Ehhez a résztvevőknek jár még a fél éves frissítés is, amely tartalmazza az időközben történt változásokat s a következő évre szóló fizetésemelési előrejelzéseket. A PwC idei felmérésének ára áfa nélkül résztvevőknek 115 ezer forint, nem résztvevőknek pedig 295 ezer forint, a külön kérésre készített bontásokért további díjazást számítanak fel. A Hay nem kívánta közölni árait.

Búcsúzóul: ha Ön, kedves netező, éppen munkaszerződéskötés előtt áll, próbálja meg a jövedelmét a FigyelőNeten megismert mértékekhez igazíttatni!

Évi bruttó jövedelmek juttatások
nélkül (ezer forint/év)
mened-zser it szak-ember mérnök jogász bróker bankár számvitel
kezdõ* 2100 840-1680 2100 840-1440 1800-2640 840-1800
gyakor-lott* 20500 4500 1680-2120 4500 3600-6000** 6600-8400 1200-3000
vezetõ* 27250 5400 2640-6000 12000 4560-7200 96000-240000 3000-4800
Forrás: FigyelőNet
*az adott beosztás a szakterületek átlagában
**jutalékkal együtt
Fizetésen felüli juttatások
mened-zser it szak-ember mérnök jogász bróker bankár számvitel
étkezés van van van van van van van
közl. van van
mobil van van van van van van nem általános
autó van csak gyakor-lott nem általá- nos van van van csak vezető
biztosítás van** van* van* van* van* van** van*
pihenés van van van van van
*átlagos mértékű
baleseti, magánnyugdíj
**magasabb szintű, egészség- és felelősségbiztosítás
Fizetésen felüli bónusz, prémium
(évi bruttó fizetés százalékában*)

mened-zser it szak-ember mérnök jogász bróker bankár könyvelõ
prémium 20-80 20-60 25-40 20-40 20-80 20-50
jutalék 20-50 100-300 20-80-
opció** több-szörös 20-30 más jellegű több-szörös csak ve-zetőnél: 40-50
árfolyam-nyere-ség** 20-40 több-szörös 25-40
* alsó érték
a kezdő, felső a vezető ** csak tőzsdén szereplő cégeknél

Ajánlott videó

Olvasói sztorik