Belföld

Kamatcsökkentés az USA-ban?

Akárhogyan is dönt ülésén az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, egyre többen gondolják úgy, hogy új korszak kezdődik a világ legnagyobb gazdaságában. Az alapkérdés: hogyan kerüljék el a visszaesést.

Kamatcsökkentés az USA-ban? 1Lehet, hogy a rossz idő miatt volt, de tény, hogy elmaradt a máskor szokásos nagy bevásárlóroham a karácsony előtti utolsó vasárnapon Amerikában.

Működik a fék?Az orosz pénzügyi válság óta nem könnyített a pénzügyi szigoron a jegybank vezére, Alan Greenspan, aki mindig is fékezni igyekezett a robusztus gazdaságot és elhárítani a túlhevülés veszélyét. Most az irányadó kamat 6,5 százalék, tavaly május óta hatszor emelkedett a mutató, június óta változatlan.

Ezért azonban egyre többen már nem a felhőket okolják, hanem a gazdaság lassulására utaló jeleket. Ezek sokasodnak, s ezzel egy időben egyre többen vélekednek úgy, hogy a kedvezőtlen folyamatokat kamatcsökkentéssel kellene megállítania a jegybanknak.

Megváltozott a helyzet…

Az utóbbi néhány hétben fordult a kocka Amerikában. Habár egyelőre nem csökken a gazdaság, vagyis a recesszió még messze van, számos jelet riasztónak tartanak a gazdaságkutatók. Íme néhány a vészjelek közül:

• a GDP növekedési üteme mérséklődik,

• a fogyasztói bizalom zuhan, egy Gallup-felmérés szerint már minden második amerikai véli úgy, hogy a dolgok rosszabbra fordulnak,

• a megrendelések csökkennek, a raktárkészletek emelkednek,

• a kiskereskedelmi forgalom esik,

• a munkanélküliségi ráta emelkedett, kevesebb új állás kínálkozik.

Recesszió?A tankönyvi definíció szerint recesszióról akkor beszélünk, ha két egymást követő negyedévben zsugorodik a gazdaság. Egyelőre erről szó sincs, de a jelek rosszak. Tavaly az utolsó negyedévben még 8,3 százalékos volt a GDP bővülése, azóta jelentősen esett az ütem. (2000/1: 4,8%, 2000/2: 5,6%, 2000/3: 2,4%).

Végül pedig és egyáltalán nem utolsósorban a tőzsde is zuhant az idén, a Fed elnöke által sokat szapult lufieffektusnak vége, már nem lehet arról beszélni, hogy a mesterségesen magas tőzsdei árfolyamok ingatag gazdagságot teremtenek. A klasszikus részvényindex, a Dow Jones az idén 7,4 százalékos mínuszban áll, a technológiai piac, a Nasdaq pedig 35,5 százalékkal van alacsonyabban, mint az év elején.

…mások a kockázatok

A szakértők tehát mindinkább úgy vélik, hogy már egyáltalán nem az inflációs veszélyt, hanem a gazdasági visszaesés kockázatát kell elkerülni. Ezért tanácsolják egyre többen, hogy mérsékelni kellene a kamatokat, ezzel is megkönnyíteni a gazdasági szereplők hitelfelvételi lehetőségeit.

Alan Greenspannek most azt is el kell döntenie, hogy támogatja-e a leendő elnök, Bush ambíciózus adócsökkentési terveit. Vagy inkább a demokraták által javasolt megoldást preferálja, amely szerint a várható költségvetési többletet inkább az államadósság mérséklésére kell fordítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik