Belföld

Tőzsdehét: lenyugodtak a brókerek

Meglehetősen rapszódikusan mozogtak a tőzsdeindexek az utóbbi hetekben. Az elmúlt héten mintha valamelyest megnyugodtak volna a piacok.

Tőzsdehét: lenyugodtak a brókerek 1Egy hét zuhanás, egy hét szárnyalás, egy hét bizonytalanság. Nem csak a BUX, hanem a világ szinte mindegyik fontos tőzsdeindexe hasonló mozgást mutatott az elmúlt hetekben.

Pénz- és állampapírpaicHét elején a kedden közölt kedvezőtlen inflációs adat éreztette hatását az állampapírpiacon, azonban a kisebb megingást követően fordulópontot hoztak a hét közepén lebonyolított ÁKK aukciók.

A heti államkötvény aukciókat négyszeres túljegyzés és az előző napon kialakult másodpiaci értékeknél alacsonyabb hozamszint jellemezte. A három éves kötvény aukciós átlaghozama 10,74 százalék lett, ami jó húsz bázisponttal volt alacsonyabb előző napi referenciahozamánál. A tízéves papír esetében is kifejezetten erős érdeklődés kísérte a kibocsátást, az átlaghozam 9,04 százalékra csökkent, szintén nagyobb eltérést mutatva az előző napi piaci értéktől.

A három hónapos diszkont kincstárjegy aukción a hozamszint két bázisponttal emelkedett (11,82 %) az előző hetihez képest.

A DWIX 11,70 százalékra emelkedett, ami egy bázisponttal magasabb az előző heti értékénél.

A forint a sáv erősebb felén a centrumtól 1,96 százalékra zárta a hetet (főleg a hét második felében élénkülő kereslet nyomán), a keresztárfolyam a dollárhoz képest 1,7 százalékot javult. Az overnight kamat 11,64 százalékon mozgott.

Amerikában öt hét alatt végre sikerült elnököt választani, azonban a részvényárakra ez már nem volt jelentős hatással, ahogy a FED számára mérvadó inflációs adatok sem rengették meg a piacokat. A többé-kevésbé a várakozásnak megfelelően alakuló termelői, illetve fogyasztói árindexek nyomán a jegybanktól már a kamatszint csökkentését várják a piacok, a fékeződő gazdaság folyamatosan szállingózó mutatói mellett. Az expanzió mérséklődése természetesen a vállalati eredményekre is kedvezőtlen hatással volt, az aktuális profit warningok (többek közt a JP Morgan) mellett az amerikai szoftveróriás, a Microsoft várakozáson aluli gazdálkodási számai okoztak kisebbfajta pánikot a technológiai részvények között. Ennek megfelelően a Nasdaq kilenc százalékot esett a héten, és kivétel nélkül negatív teljesítménnyel zárták a hetet a fejlett világ tőzsdeindexei.

Így akár némi elégtételt is érezhetünk, mivel a visegrádi négyek tőzsdeindexei árral szemben emelkedtek az elmúlt napokban.

A BUX kőkemény ötven ponttal került feljebb a héten, meggyőző forgalom mellett, annak ellenére, hogy a prognózisokkal ellentétben újabb csúcsra emelkedett az infláció (10,6 % éves szinten).

A figyelem középpontjában a gyógyszeripari szektor állt, a hét emelkedője a tízezres szint felett stabilizálódott árfolyamú Egis volt, egyelőre nincs semmi új fejlemény a “szoftverkalózkodás” ügyében. Jól szerepelt a Richter is, melynek erőteljes felfutása mögött a piaci pletykák szerint a világ legnagyobb gyógyszergyártójának vételi megbízása áll. Kedden lezárult a Humán nyilvános felvásárlási ajánlata, ennek megfelelően baltaként hasította a vizet a részvény ára a hátralévő napokban. A huszonöt százalékot zuhanó papírra ugyan idén még lehet kereskedni, vételét azonban maximum megkésett gyűjtőknek ajánlják.

Nem szeretik mostanában a tulajdonosi struktúra változásait a tőzsdén (ahogy azt korábban a BC esetében is láthattuk). A DEG tőkeemelése nyomán hét százalékot esett a Globus, a Wallis résszerzése újabb tíz százalékos esést eredményezett a Graboplast piacán, hasonló mértékben gyengült az összetákolt részvényértékesítéssel operáló Antenna Hungária. Kis híján névértékre esett a Prímagáz, megmozgatva a spekulánsok fantáziáját.

Hétfőn kifut a decemberi indexhatáridő, ami elég érdekes napot generálhat a piacon, a prompt piac indextag részvényei elég erős rángatásnak lesznek majd kitéve, valószínűleg utoljára ebben az évezredben. Na és ne feledjük, egy pár napig még forrásadó-mentes a részvényeken elért nyereség is…

Tõzsdeindexek
Index pénteki záróár Változás egy
hét alatt, %
Változás az év
eleje óta, %
BUX 7547,2 0,64% -14,97%
Varsó WIG 17596,4 4,36% -6,76%
Prága PX50 465 3,84% -8,56%
Frankfurt DAX 6631,3 -0,90% -1,32%
Párizs CAC 5839,5 -1,68% -0,32%
London FTSE 6175,8 -1,79% -9,26%
Nikkei 225 14552,3 -0,98% -22,38%
Hang Seng 14975,5 -1,41% -10,45%
Dow Jones IA 10435 -2,59% -6,82%
Nasdaq 2653,3 -9,05% -28,31%

Ajánlott videó

Olvasói sztorik