Belföld

Internet elektromos hálózaton

Egy régi álom válhat valóra akkor, amikor végre úgy internetezhetünk majd, hogy meglévő számítógépünket egyszerűen csak a konnektorba kell bedugnunk, és mindenféle más kábelek nélkül már kapcsolódhatunk is a világhálóra.

Forrás: Prim Online

Internet elektromos hálózaton 1A Motorola, a Phonex Broadband és a Sonicblue (a volt S3; a Rio MP3 lejátszó készítője) cégek a múlt héten a Las Vegas-i COMDEX számítástechnikai szakkiállításon bemutatták saját fejlesztésű, új technológiájukat, melynek lényege, hogy az otthoni felhasználók a már kiépített elektromos hálózaton keresztül kapcsolódhatnak az internetre, vagy akár hálózati játékokat is játszhatnak az így keletkezett helyi hálózaton. Ezen kívül akár az is megoldható lesz, hogy például az egyik szobában elhelyezett DVD lejátszó által lejátszott filmet az egész lakásban nézni lehet majd, ahol konnektor és televízió van.

A nagyobb cégek már évek óta tervezgetik a hálózatok elektromos vezetékeken történő megvalósítását, ezeken számítógépek, telefonok, Hifi berendezések lennének összeköttethetők, de akár még a konyhai hűtőszekrényt is irányíthatnánk a nappaliból. Több évnyi sikertelen kísérletezés után sokan már lehetetlennek találtak az elektromos network vízióját, hiszen még egy olyan gigantikus vállalatnak sem sikerült megoldani a problémákat, mint az Intel. Most azonban úgy tűnik, hogy a fent említett cégeknek végre sikerült létrehozniuk a működőképes technológiát.

A COMDEX-en tartott bemutató keretében egy normál számítógépre, mely egy elképzelt dolgozószobában helyezkedett el, az elektromos hálózaton keresztül az internetről letöltöttek néhány MP3 formátumú zenei fájlt, melyeket aztán később a hálószobában az ugyancsak az elektromos hálózatra csatlakoztatott Sonicblue Rio hordozható MP3 lejátszó segítségével le is játszottak.

Egy hatvan cégből álló konzorcium jelenleg is azon dolgozik, hogy az elektromos vezetékeken működő helyi hálózatok a mindennapos élet részeivé válhassanak. A HomePlug Powerline Alliance elnevezésű társulásban olyan nagy cégek vesznek részt, mint a Cisco Systems, az Intel, a Hewlett-Packard, a Panasonic vagy a Sharp. Az érdekcsoportosulás egy eddig ismeretlen cég, az Intellon által kifejlesztett technológiát kívánja alapnak használni. A tervek szerint már jövő márciusban létrehozzák az új “power line” szabványt, majd később, a nyár folyamán kívánják piacra dobni az elektromos hálózatokon működő első network eszközöket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik