Belföld

Moody’s – eggyel feljebb

A Moody's felminősítése a hozamok csökkenése mellett könnyen életet lehelhet a magyar pénz- és tőkepiacokba, mivel sok külföldi befektető csak "A" kategória feletti országok papírjait vásárolja.



Untitled Document

Magyarország besorolása
2000. november 14-ei állapot
JCR
A-
Moody’s
A3
S&P
BBB+
F-IBCA
BBB+
DCR
BBB
TFBW
BBB+



A Moody’s, a világ egyik legtekintélyesebb hitelminősítő intézete Baa1-ről A3-ra emelte Magyarország szuverén devizaadósságának kockázati besorolását. A döntés igen hízelgő, hiszen ez az első A osztályzat, amit nagy hitelminősítő ad az országnak.

A piac azonnal reagált is a kedvező hírre – ami elemzők szerint valamelyest feledteti a magas, októberi inflációs adat okozta pesszimizmust -, hiszen az állampapírpiacon már 20 bázisponttal estek a hozamok.

Kisebb prémium

De miért is törvényszerű, hogy ilyenkor esnek a hozamok?

A kamatprémium – amit a magyar papíroknak pluszban kínálniuk kell a külföldi befektetőknek, hogy megvásárolják a rizikós értékpapírokat – két részből áll – mondja Nagy Márton, az ING Vagyonkezelő elemzője. Az egyik felét az országkockázat adja, míg a másik a valuta, tehát a forint árfolyamának kockázatából ered.

Követendő mintaHasonlóan a Moody’s döntéséhez, a londoni Fitch

hitelminősítő is a magyar szuverén besorolás javítására készül. James McCormackre, a Fitch szuverén minősítésekért felelős igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a pozitív irányú változásra “50 százalék esélyt ad 18-24 hónapon belül”.

Konrad Reuss, az amerikai Standard & Poors londoni irodájának illetékes igazgatója is kijelentette, hogy a S&P már egy éve megadta a pozitív kilátást a magyar devizaadósság BBB plusz fokozatú besorolására. Ennek köszönhetően ezen a területen is felminősítés várható. A szakember kiemelte, hogy a pozitív kilátás már egy éve érvényben van, azaz Magyarország “bőven belül van azon az időkereten”, amelyen belül a felminősítés valószínűsíthető.

Mivel a forint pályája nem változott – továbbra is a csúszó leértékeléses rendszer van hatályban – ezért a felminősítés mérsékelni fogja a kamatprémium nagyságát. A Moody’s döntése ugyanis azt jelenti, hogy Magyarország kevésbé kockázatos ország a befektetések szempontjából, annak valószínűsége, hogy a befektetők nem kapják vissza pénzüket – mert a magyar állam “tönkremegy” – egyre csökken. Kevesebb kockázat azonban kisebb hozammal is jár.

Az euróban kibocsátott magyar papírok kamatprémiuma tehát csökkenni fog.

Mondja el véleményét!Ön szerint mennyire számít az, hogy hány és milyen betű kerül Magyarország neve mellé?

Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Mivel azonban a forintban jegyzett állampapírok hozamaiban is tükröződik az ország kockázata, így a hazai hozamgörbe is mérséklődni fog. A piac logikája egyszerű: ha a nagy külföldi befektetők kisebb rizikót látnak a magyar befektetésekben és ezért kisebb kamat mellett is hajlandóak megvenni a papírokat, akkor ennek a folyamatnak a belföldi piacon is le kell zajlania.

Moody’s – eggyel feljebb 1Élénk érdeklődés

A mostanában igencsak lanyha forgalommal jellemezhető budapesti piacoknak igen kedvező lehet az A3-as kategória. A nemzetközi befektetési alapok, vagyonkezelők, magánnyugdípénztárak befektetéseiknél ugyanis előszeretettel használják a teljes pénzügyi élet által elismert hitelminősítők kockázati besorolásait, amikor kiválasztják, hova is fektessék be pénzeiket. Nagy Márton szerint éppen ezért az “A-kategóriába” kerülés után számos befektetési társaság számára ismét attraktívvá válhatnak a magyarországi piacok. Sok portfoliókezelőnek ugyanis meg van kötve a keze: csak olyan országot választhatnak befektetési célpontként, amely már “A” kategóriával rendelkezik. “Főleg a japánok ragaszkodnak nagyon ezekhez a számokhoz” – mondja az ING elemzője.

Türelem

A nemzetközi portfoliókat azonban leggyakrabban csak az év elején szokták jelentősen módosítani, így a felminősítés pozitív, a BÉT forgalmát meglendítő hatására valószínűleg várnunk kell még 2 hónapot. Az EU és az OECD kedvező országértékelése, és a mostani hitelfelminősítés azonban már jelenleg is visszahozhatja a bizalmat a tőkepiacokra: mindenki reménykedik, hogy a külföldi tőke ismét visszatér Magyarországra, és a BUX magára talál.

Moody’s – eggyel feljebb 2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik