Belföld

Részvénypiaci tendenciák – november 6 – 10.

Kellemetlen meglepetésben volt részük a részvényeseknek a múlt héten szinte az egész világon, mind a fejlett, mind a fejlődő országok tőzsdeindexei lefelé tartottak, egy-két kivételtől eltekintve.

A piacok múlt heti gyenge teljesítménye mögött természetesen az amerikai elnökválasztás állt. A makrogazdasági és a vállalati eseményektől elrugaszkodó befektetők tágra nyílt szemmel csodálkoztak Bush és Gore (na és persze csapataik) harcán, az elektori rendszer furcsaságain, a félreikszelő szavazókon és a végeredmény kérdésességén.

USA – mélyrepülésben a Nasdaq

A tőkepiacok éppen ezért inkább a kivárás mellett döntöttek, majd az első rosszabb jelre azonnal esni kezdtek. A termelői árak erőteljes emelkedése már megszorongatta az amerikai indexeket, az amerikai IT óriás Dell eredménye, illetve 2002-es (!) profit warningja azonban szinte kivégezte a Nasdaqot, a technológiai index éves mélypontra, a háromezres lélektani határ közelébe süllyedt, a Dow Jones pedig moderált csökkenést mutatott.

Részvénypiaci tendenciák – november 6 – 10. 1Európa – követő magatartás

Európa persze követte a nagy testvér példáját, négy százalék körül gyengültek a vezető indexek. Az ECB eközben folytatta euró-intervencióját, végül is sikeresen megvédve a múlt héten feltornázott árfolyamot. Az olajárakat azonban senki sem fogta vissza, sőt az árak csökkenésétől tartó közel-keleti OPEC tagok kitermelési kvótájának szinten hagyása négy százalékkal dobta meg az brent hordónkénti árát.

BÉT – gyorsjelentések hatása alatt

Itthon a fizetési mérleg erőteljes hiányának hatása érvényesült a hét elején, majd a vállalati eredmények dömpingje tartotta nyomás alatt a piacot. Az elmúlt hetekhez hasonlóan, ezúttal is beleszóltak a vegyipari cégek a BUX alakulásába, a felvásárlások ugyan (egyelőre) befejeződtek, de a TVK és a Borsodchem ezúttal is az index fő mozgatójának számított. A két társaság ugyanaznap közölte várakozáson aluli negyedéves eredményét, ami tíz százalék közeli esést generált mindkét papír piacán.

A sikersztorinak eddig sem nevezhető Synergon tőzsdei szereplésének utóbbi egy-két hete valószínűleg sokáig megmarad a menedzsment emlékezetében, az öt nap alatt újabb 15 százalékkal zuhanó részvény még a jelenlegi árszinten is csak a kötélidegzetű spekulánsoknak ajánlott. A Humet – mint megszokhattuk – lényegi információk nélkül hintázott, a cég első embere által reálisnak vélt 20-40 forintos ár kinyilatkoztatása ugyan brutális zuhanást váltott ki az árfolyamban, de az ezután érdekes módon kitömött vételi oldal az egekbe röpítette a papír árát, a kisbefektető meg csak nézett maga elé, hogy valamiből ismét kimaradt.

A hetekig osonópályán emelkedő Rába nem várt kiugró eredményével lepte meg a piacot, a részvény öt százalékot ugrott.

A BUX végül – mint EU aspiráns ország tőzsdeindexéhez illik – 3,6 százalékot esett a héten, komolyabb forgalmat egyik napon sem mutatva. Ezt akár még jónak is értékelhetjük, a Nasdaq 12 százalékos zuhanásához képest, bár hátravan még a nagy hármas gyorsjelentése a BÉT-en. A Matáv esetében (a jelenlegi árszint mellett) úgy tűnik, nincs sok izgulnivaló, a Mol azonban a pletykák szerint el is szomoríthatja a részvényeseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik