Pénzügy

“Fizess, hogy dolgozhass!”

Alkalmazásukért cserébe unit-linked biztosítás kötésére és további belépők toborzására kötelezte új dolgozóit egy pénzügyi tanácsadó. A pórul járt álláskeresők nyomozni, illetve blogolni kezdtek, hogy megakadályozzák mások beszervezését - olvashatjuk a Figyelő legfrissebb számában.

Gyorsan megtalálták egymást az interneten azok a munkakeresők, akik becsapva érezték magukat – de legalábbis gyanakodni kezdtek –, miután részt vettek a Relax Island Hungary Kft. állásinterjúján.

Egyikük blogot indított élményeiről, ahol rövidesen egyre többen osztották meg véleményüket, tapasztalataikat, értesüléseiket a cégről. Sőt kérdéseiket ezen a fórumon keresztül is megpróbálták eljuttatni a cégvezetőnek, aki egyszer megjelent ugyan a kommentelők között, ám végül nem válaszolt sem arra, hogy milyen jogviszonyban foglalkoztatja dolgozóit, sem arra, hogy milyen bevételekből fedezi a fizetéseket.

A legtöbb álláskeresőnél ugyanaz a körülmény csapta ki a biztosítékot: még nekik kellett volna fizetni azért, hogy alkalmazásba állhassanak a frissen alakult pénzügyi tanácsadónál.

Álláskeresőkből nyomozók

Ha piramisjátékról van szó, az első belépők is gyanúsítottá válhatnak. Illusztráció: RedDotCorbis

Ha piramisjátékról van szó, az első belépők is gyanúsítottá válhatnak. Illusztráció: RedDotCorbis

Az ilyesmi ügynökök esetében nem ritka, regisztrációs díjat, vagy az oktatási költségek megtérítését kérheti tőlük a cég. Csakhogy a Relax Island Hungary nem ügynököket keresett. Az állásokat hr-asszisztensi vagy hr-menedzseri munkakörökre hirdette meg, ami annyiban stimmelt is, hogy az állásinterjún elmondottak alapján feladatuk a toborzás lett volna.

A hirdetésekben nettó 200 ezer forintos bért és egyéb juttatásokat ígértek. Csakhogy a lapunk birtokába került munkaszerződések alapján az ott már hálózatépítő menedzsernek nevezett munkatársak alapbére mindössze 100 ezer forint. A beígért 200 ezer forintot csak akkor kaphatják meg, ha naponta minimum 3 jelentkezőt interjúztatnak, és havonta 4 új belépőt fel tudnak mutatni. A belépés feltételeként pedig egy unit-linked (befektetéshez kötött) biztosítás első részletét, 50 ezer forintot be kellett fizetniük, míg a cég csak a további részleteket vállalta.

A zavaros, félrevezető információk, gyanús körülmények hatására sokan már az első interjú után hátat fordítottak a vállalkozásnak, és csak az interneten kísérték figyelemmel az ügy további fejleményeit. Itt azután a legtöbb információt azoktól kapták, akik nem adták fel az első ijedségnél. Egyik forrásunk például már százötven önéletrajzot is összegyűjtött, de mielőtt belépett volna a céghez, és a maga toborozta embereket is beajánlotta volna, tisztán akart látni. Megszerezte a cégkivonatot, személyesen találkozott az ügyvezetővel, és kikövetelte azt a számot is, amelyen a céget a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tartja nyilván.

Felkereste a felügyelet ügyfélszolgálatát is, ahol bővebb felvilágosítást nem kapott ugyan a cégről, de egy jó tanácsot igen: ne menjen bele gyanús ügyletekbe, mert ha végül mégis kiderül, hogy piramisjátékról van szó, az első belépők is a gyanúsítottak sorában lehetnek. Ekkor döntött úgy, hogy ő bizony senkit sem visz a céghez, pedig az ügyvezető már azt is elnézte volna neki, ha ő maga nem köti meg az ominózus biztosítást.

„A felügyelet valóban nyilvántartásba vette a céget, mint hitelközvetítőt” – tájékoztatta a Figyelőt Binder István, a PSZÁF szóvivője. Minden cég, amely be tud mutatni legalább egy bankkal kötött szerződést, azonosító számot kap, és aktívként kerül be a rendszerükbe. A felügyelet ilyenkor nem vizsgálja, hogy milyen tevékenységet folytat a cég.

Könnyen elképzelhető, hogy milyen exponenciális növekedésre számított a Relax Island Hungary vezetője – aki a tulajdonos is egyben –, arra alapozva, hogy minden egyes dolgozója teljesíti majd a havi penzumot. Horváth Tamás ügyvezető szerint üzleti modellje nem szokatlan: Szlovákiában szintén működik olyan cég, amely először a hálózatépítő csapatot vette fel. Az ügyvezető elmondása szerint ő is hasonló szervezetben gondolkodik, először azokat az embereket vette fel, akik népes értékesítő csapatot szállíthatnak cége számára. És hogy addig is legyen a cégnek bevétele, amiből finanszírozhatja a béreket és a járulékokat, az újonnan belépőknek biztosításokat adott el, amelyek után jutalékot kapott a szolgáltatást nyújtó biztosítótól.

Meginogtak az alapok

Csakhogy az ilyen hálózatok nem nőhetnek az égig, és ha még akkor sincs további értékesítés, amikor elfogynak az újonnan érkezők, könnyen bedőlhet a rendszer, amelynek alapja piramisjáték-szerűen éppen az új belépők szerződései után kapott jutalék. Ez az időpont várhatóan nincs is olyan távol, ugyanis az AXA Biztosító már egy hónapja nem fizeti a jutalékot a megkötött szerződések után. „Rögtön harminc embert veszítettem, amikor ezt bejelentettem a cégnél” – panaszkodik Horváth Tamás, aki szerint nézeteltérésük oka, hogy túl sok szerződést szállítottak egyszerre, és a biztosító megijedt a kötelezettség mértékétől. „A visszatartott jutalékok miatt nem nőhet tovább a cég sem” – magyarázza Horváth Tamás, hogy a honlapjukon szereplő 130 fős hálózathoz képest miért csak 40 fővel dolgozik együtt. „Vissza kellett tartanom a belépéseket” – mondja.

Egészen más véleményen van azonban a cég egyik volt dolgozója, aki szintén főállású alkalmazottként vállalta a munkát. Elmondása szerint, bár a cég bejelentett munkát ígér minden dolgozójának, ő a kilépése után azzal szembesült, hogy egyáltalán nem volt bejelentve. Az adóhatóság honlapján elérhető nyilvántartás szerint a Relax Island Hungary Kft.-nek valójában sem 130, sem 30 alkalmazottja nincs, csupán 11 bejelentett dolgozót foglalkoztat.

Pénzintézeti partnerből is többet mutatott ki a cég a honlapján, mint ahánnyal kapcsolatban volt. A tetemes, azóta az internetről már lekerült listáról csupán a „kiemelt” partnereket végigtelefonálva kiderült, hogy egyikük sincs szerződéses kapcsolatban a céggel, így már az is kétségesnek tűnt, hogy valóban áll-e egyáltalán biztosító az aláíratott szerződések mögött.

Az AXA a Figyelőtől értesült

„Valóban az AXA Biztosító volt a Relax Island Hungary partnere a unit-linked biztosítások terén” – erősítette meg a Figyelőnek Varga Marianna, a biztosító sajtófőnöke. Csakhogy az már nem igaz, hogy a biztosító besokallt volna a kevesebb, mint száz megkötött szerződéstől, és ezért nem fizette ki a jutalékokat. Feltűnő volt ugyanis, hogy a tipikusan egyedi igényekre fejlesztett termék szerződései mind egy kaptafára készültek, így a biztosítónál egy hónapja belső vizsgálatot rendeltek el az ügyben.

Több gyanús körülmény is felmerült az értékesítés kapcsán. Arról azonban a Figyelőtől értesültek, hogy a beterelt új ügyfelek valójában a kft. dolgozói voltak, akiknek alkalmazásukért cserébe kötelezően meg kellett kötniük a biztosításokat. Az AXA ezért úgy döntött, hogy felbontja szerződését a céggel, s egyenként megkeresi az általa közvetített ügyfeleket új, korrekt szerződést vagy pénzvisszatérítést ajánlva fel nekik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik