Belföld

Erõszakba torkollhat 29-én a D-Day?

Bár a rendõrség megtiltotta, az Akcióegység Operatív Törzs változatlan helyszínen és idõpontban kezdené meg szeptember 29-én a tüntetéssorozatot. A Clark Ádám térre tervezett ülõsztrájkot újra bejelentették, ám a programon nem változtattak. A szervezõk abban bíznak, hogy – a strasbourgi emberi jogi bíróság döntése értelmében – békés demonstrációt nem oszlathat fel a rendõrség.

A 2011. szeptember 29-én 15 órától Budapestre, a Clark Ádám térre meghirdetett határozatlan idejû ülõsztrájkot a rendõrség betiltotta, az ezzel kapcsolatos tiltó határozatot a Fõvárosi Bíróság helyben hagyta – közölte az Akcióegység Operatív Törzs.

Csütörtökön a szervezõk – a bírósági döntés indokait figyelembe véve – új rendõrségi bejelentést tettek. „Bízunk abban, hogy változatlan helyszínen, változatlan idõpontban ’partra tudunk szállni’! Ezért kérünk mindenkit, hogy az eredeti terveknek megfelelõen készüljön!” – írják a honlapjukon.

Nem oszlathat a rendõrség?

A strasbourgi emberi jogi bíróság döntése értelmében békés demonstrációt nem oszlathat fel a rendõrség, a luxemburgi európai bíróság 2000-ben meghozott döntése pedig egyértelmûen kimondja, hogy az emberek véleménynyilvánítási szabadságjoga fõszabályként felülírja a mozgás szabadságának jogát. Így tehát – az Európai Unió állampolgáraiként – nem lehet akadálya annak, hogy törvényesen demonstráljanak az eredeti helyszínen – véli az Akcióegység.

Szeptember 30-án 17 és 18.30 óra között Budapesten a Nagy Imre szobornál, az Egymillióan a Demokráciáért Egyesület (EMD) szervezésében Társadalmi Kerekasztal beszélgetés lesz, független gondolkodók, társadalmi és civilszervezetek vezetõinek részvételével. Ez egy olyan új kezdeményezés zászlóbontása lesz, amelybõl a szervezõk országos mozgalmat kívánnak felépíteni.

„Felekezeti hovatartozástól függetlenül” a nagy szakszervezeti konföderációk közül az Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a LIGA Szakszervezetek, a Szakszervezetek Együttmûködési Fóruma és az Autonóm Szakszervezeti Szövetség is képviseltette magát azon a megbeszélésen, amelyen az október elsejei fõvárosi demonstrációt megelõzõ pécsi eseményekrõl egyeztettek – írta a Pécsi Stop újság. Benke Norbert, a pécsi D-Day fõszervezõje elmondta: példa nélkül álló összefogás elõzi meg a pécsi eseményt, hiszen négy konföderáció tizenöt ágazata még nem mûködött együtt soha ilyen szorosan. “Baranya készen áll” – összegezte az egyeztetés tapasztalatait.

Tüntetõ a Bohócforradalom napján az Alkotmány utcában. fotó: Kummer János / fn.hu

Tüntetõ a Bohócforradalom napján az Alkotmány utcában

Fotó: Kummer János / fn.hu

A pécsi események szeptember 29-én kezdõdnek. Reggel 8 órától este fél ötig a Szentlõrinci úton, azaz a 6-os fõút nyugatra kivezetõ pécsi szakaszán autós demonstrációt tartanak. A tiltakozás a város fõterén folytatódik, és este 8-ig tart. A szakszervezetek pécsi és baranyai képviselõi október 1-jén reggel buszokkal indulnak a fõvárosi eseményre, a pontos létszám még nem ismert.

„Mindenki hozzon magával még két embert!”

Az október elsejére Budapestre (a Kossuth térre és az Alkotmány utcába) tervezett tüntetést a rendõrség ugyan betiltotta, a bíróság viszont engedélyezte. Így semmilyen törvényes akadálya nincs, hogy az eredeti helyszínen a Parlament elõtt délután 2 és 4 óra között a több mint 70 szakszervezet, civil- és társadalmi szervezet összefogásával létrejött Akcióegység demonstrációját megtartsák.

Telekocsik indulnak

A Facebookon elindult egy kezdeményezés „Telekocsi vidékieknek Budapestre, a szakszervezeti megmozdulásokra” néven. Ide lehet regisztrálni és információkat feltenni, ha buszon vagy autóban van még szabad hely, vagy éppen fuvart keres valaki.

A résztvevõket déltõl várják, ekkor csatlakoznak a Clark Ádám téren tüntetõk is a Kossuth téri demonstrációhoz. Buszokkal a Bajcsy Zsilinszky utcán lehet parkolni, a rendõrség által lezárt forgalmi sávban. Fontos, hogy minden ember, aki eljön az október 1-jei tüntetésre, hozzon magával még két embert és egy üres narancsleves papírdobozt – áll a felhívásban.

A tüntetés után, 17 óráig engedélyt kaptak a szervezõk arra, hogy átvonuljanak a Lánchídon a Clark Ádám térre. A bíróság engedélyezett egy másik vonulásos tüntetést is, ez október 2-án 10 órától kezdõdik, a résztvevõk a Clark Ádám tér – Budai Vár – Széll Kálmán tér – Clark Ádám tér útvonalon mennek majd végig. Az Akcióegység emiatt egy virrasztásos-áthidaló demonstrációt is bejelentett a Clark Ádám térre október 1-jén 17 órától október 2-án délelõtt 10 óráig.

Október 3-án reggel 8 órától az ország különbözõ helyszínén – helyi szervezésben – elkezdõdnek a félpályás útlezárások. A helyszínekrõl, az akciók szervezõirõl és azok elérhetõségérõl a D-Day honlapján, valamint az Akcióegység Facebook-oldalán lehet információkat szerezni.

Pártokból és provokátorokból nem kérnek

A szervezõk közölték: “Pártsemleges, az Alkotmánynak megfelelõ, békés demonstrációt szervezünk, ezért kérünk minden résztvevõt, ezek tiszteletben tartására!”. Az ellenzéki pártok ez a kérést elengedték a fülük mellett, az LMP bejelentette, hogy a szakszervezetek mellett áll, de az MSZP és a Jobbik is tiltakozott, amikor a rendõrség betiltotta a rendezvényeket.

Az Akcióegység azt kéri: a demonstrációkra fegyvert, szúró- és vágóeszközt, fegyverként is használható munkaeszközt senki ne vigyen magával. A provokátorokat, ittas vagy bódult állapotban lévõ személyeket eltávolítják.

követeléseik

1. Követeljük az igazságos és méltányos közteherviselést!
2. Követeljük, hogy szüntessék be a visszamenõleges hatályú törvénykezést!
3. Követeljük, hogy a munka világában állítsák helyre a háromoldalú társadalmi párbeszéd intézményrendszerét!
4. Követeljük, hogy a munka törvénykönyvét kizárólag a szociális partnerekkel történt megegyezést követõen módosítsák!
5. Követeljük, hogy állítsák helyre a korkedvezményes, a korengedményes és a szolgálati nyugdíjak alkotmányos védelmét!
6. Követeljük, hogy a nyugdíjrendszer változásai méltányos átmenetet biztosítsanak a munkavállalóknak, az új szabályok esetenként csak az újonnan munkába állókra, illetve szolgálati viszonyt létesítõkre vonatkozzanak!
7. Követeljük, hogy az új életpályamodelleket csak a szakszervezetekkel történt megállapodásokat követõen vezessék be!
8. Követeljük a sztrájkjog visszaállítását!
9. Követeljük, hogy ne csorbítsák a szakszervezetek jogait!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik