Belföld

LMP-terv Orbán leváltására

Teljes ellenzéki összefogást javasol a kormány leváltásáért az LMP-s Karácsony Gergely. A képviselő szerint pártjának alkalmi koalíciót kellene kötni az MSZP-vel és a Jobbikkal is.

Az ellenzék “alkotmánykorrekciós” szövetségéről a Lehet Más a Politika frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy “most arra mennek a dolgok, hogy az Orbán-kormányt le lehet ugyan váltani, de a politikáját nem”. “Lassan eljutunk odáig, hogy arról kell majd beszélnünk: a teljes parlamenti ellenzék, a Jobbiktól az LMP-n át az MSZP-ig, ha csak egy kicsit jobban teljesít mint 2010-ben, közösen támogatott egyéni jelöltekkel könnyedén kétharmadot csinálhat ebben a rendszerben.”

Karácsony Gergely szerint az alkotmánykorrekciós koalíció addig állna fenn, amíg helyreállítják a versengő pártrendszer feltételeit: az adótörvények kivezetését a kétharmados törvények közül, a Költségvetési Tanács vétójogának az újragondolását, a médiatörvény alapvető megváltoztatását, az önkormányzati és parlamenti választási rendszer arányosítását és az ajánlócédulák rendszerének eltörlését. “Ebben, bármilyen furcsa is, mindhárom ellenzéki párt egyet tud érteni” – mondta a lapnak az LMP frakcióvezető-helyettese, aki szerint erre egy hónap bőven elegendő lenne.

Szavai szerint, “ha jól elő van készítve, könnyen végig lehet vezetni ezeket a kétharmados törvényeket. És amint meg van teremtve a fair rendszer, fel lehet oszlatni az Országgyűlést és újból starthoz lehet állni, immár sportszerű keretek között. Az új kormány keze pedig nem lesz megkötve.” Arra az újságírói kérdésre, hogy látja-e annak rációját, hogy az ellenzék, ha csak egy hónapra is, de összefog, Karácsony Gergely azt válaszolta: “Jelen pillanatban én sem, de ott van jó példának Esztergom, ahol már sikerült félretenni az ellenszenvet a város érdekében.”
Karácsony Gergely úgy fogalmazott: “Ez nem a Fideszről meg a hatalomról szól már, hanem arról, hogy lesz-e működőképes többpártrendszer.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik