Belföld

Kitiltotta a szakszervezeteket Nyíregyháza

A szakszervezetek június 16-ra forgalomlassító demonstrációkat terveznek országszerte. Nyíregyháza ezt nem engedélyezi, ezért az érdekképviselők bírósághoz fordulnak.

A június 16-ai szakszervezeti demonstrációk előkészületi munkálatai az ország valamennyi megyéjében folynak – közölte a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) az fn.hu-val. Ennek keretében rendőrségi bejelentések és egyeztetések is zajlanak Budapesten és 18 megyében.

A nyíregyházi rendőrség a forgalom jelentős akadályozására hivatkozva tiltó határozatot adott ki. A szakszervezetek emiatt bírósághoz fordultak.

Az akció keretében 4 szakszervezeti konföderáció – az MSZOSZ mellett az Autonóm Szakszervezetek, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma – egyszerre több helyszínen, több óráig tartó forgalomlassítással blokkolja az ország, a megyeszékhelyek és a városok legfontosabb főútvonalait, a ki- és bevezető utakat. Ezzel, terveik szerint gyakorlatilag megbénítják az egész ország közlekedését.

A konföderációk elutasítják a kormány “munkavállalókat sújtó intézkedéseit, a keresetek csökkentését, a Munka törvénykönyvének módosítását, a korkedvezmény és a korengedmény megszüntetését és az Országos Érdekegyeztető Tanács felszámolását” – közölték.

Ezen a napon a fővárosban és minden megyében közösen tiltakoznak a munkavállalók és szakszervezeteik. Négy megyei központban – Miskolcon, Egerben, Kaposváron és Tatabányán – tüntetnek, a többi helyen autós felvonulást tartanak. Budapesten a Hősök teréről mennek a gépkocsik Budára, majd vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik