Belföld

LMP: “lex Esztergom” az alaptörvényben

Az LMP szerint az esztergomiaknak a helyi képviselő-testület feloszlatására irányuló kérésére válaszul került bele az alaptörvénybe az a Lázár János által beterjesztett módosító javaslat, amely lehetővé teszi, hogy a működésképtelen önkormányzat esetében a képviselő-testület helyett a megyei, vagy fővárosi kormányhivatal hozzon döntéseket.

A “sunyi módon, az utolsó pillanatban betolt” módosító indítvány nyomán ma már az alalptörvény rögzíti, hogy “egy népképviseleti felhatalmazással nem rendelkező politikai komisszár dönthet a helyiek életéről” – írja Vígh László, az LMP Komárom-Esztergom megyei választmányának tagja csütörtöki közleményében. “Ilyen utoljára a Kádár rendszerben volt”.

Vígh László a módosító indítványt úgy minősíti, mint amely “az önkormányzatiság alapjait rengeti meg – egy bukott fideszes polgármester és érdekkörének megmentéséért”.

A Lehet Más a Politika felszólítja a kormányzó pártokat, hogy haladéktalanul forduljanak vissza arról az útról, “amely a jogállam felszámolása felé vezet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik