Belföld

Tarlós: Szeged fizessen a Szigetért

Tarlós István szerint a város jelenlegi pénzügyi helyzetében véget kell vetni az ingyenes szolgáltatásoknak. A főpolgármester a Sziget Fesztiváltól beszedendő közterület-használati díjjal kapcsolatban csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: az nem lehet, hogy egyesek kapnak ingyenességet, mások meg nem.

Hozzátette, hogy a Sziget Fesztivál szervezőinek az előző városvezetés által kalkulált díjtételek alapján 2,5 milliárd forintot kellene fizetniük, de a Sziget ebből “nagyon komoly kedvezményt fog kapni”. Arra a kérdésre, mekkora lesz ez a kedvezmény, azt mondta, 1-1,5 milliárd forint között “ingadoznak” a kedvezmény mértékével.

Tarlós István jelezte: a jövő héten találkozik Csomós Miklós főpolgármester-helyettes és Atkári János pénzügyi főtanácsadó társaságában Gerendai Károllyal, hogy egyeztessenek a kérdésről. Arra a kérdésre, hogy a többi nagy rendezvényre, például a Nemzeti Vágtára vagy a Felvonulási téri plakátkiállításra is vonatkozik-e a döntés, közölte, hogy a határozat generális jellegű és következetesek lesznek annak végrehajtásában. A főpolgármester hangsúlyozta: vállalja a döntés politikai felelősségét.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy kisebb rendezvények is veszélybe kerülhetnek, ha fizetni kell a közterület-használatért, kijelentette: az rendezzen rendezvényt, aki arra képes, nem várhatnak ingyenességet a fővárostól. Milyen alapon volt itt az ingyenesség, amikor százmilliárdos hiánya van a fővárosnak? – tette fel a kérdést. Senki nem kap ingyenes közterület-használatot – szögezte le a főpolgármester, hozzátéve, hogy a közelmúltban a kulturális államtitkár ingyenes közterület-használati engedélyét utasította el.

Tarlós István közölte: meg kell keresni gazdag kerületeket, virágzó vidéki városokat, például Szegedet, a Sziget támogatása érdekében. “Ki lehet húzni a kardot a haza védelmében, a belváros és Szeged is beszállhat a Sziget támogatásába” – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy a közterület-használati engedélyekből mekkora bevételre számít a főváros, Atkári János pénzügyi főtanácsadó azt mondta, tavaly 4,5 milliárd forinttól esett el a főváros, mert több rendezvény ingyenesen használhatta a főváros közterületeit.

A főpolgármester a sajtótájékoztatóján megismételte: igen, szigorú költségvetés következik, mert csak ezzel tudjuk megalapozni, hogy elkerüljük a város csődjét. A főpolgármester úgy fogalmazott, hogy az országot tavaly 20 ezer milliárd forintos adóssággal hagyta a kormányra az előző vezetés, a főváros vezetése is sok százmilliárd forintos hiányt örökölt. “Nem idézőjeles az örökség, ami itt maradt” – szögezte le. Mi egy biztonságosabb, tisztább, jól működő várost akarunk, ennek a feltételeit meg kell teremteni. Nem leállítani akarjuk a fejlesztéseket, csak nem akarjuk misztifikálni – hangsúlyozta Tarlós István.

A 4-es metró második szakaszával kapcsolatban azt mondta: nem törölték a beruházást, csak nem fogják becsapni a budapestieket azzal, hogy egy nulla forint fedezettel rendelkező “illuzórikus” beruházást, ami 2014 előtt “szóba sem jöhet”, szerepeltetnek “fiktív, virtuális összeggel” a költségvetésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik