Belföld

Orbán: itt nem lehet élni

Orbán Viktor miniszterelnök nem látja értelmét annak, hogy helyreállítsák Kolontárnak a vörösiszap által elöntött területeit.

“Itt helyreállításnak, a hídon túl, nem látom az értelmét. Valószínűleg kell nyitni egy új telepet itt a faluban, egy új területet meg kell nyitni, ezt pedig valószínűleg be kell keríteni örök mementónak” – nyilatkozta a miniszterelnök, majd kijelentette: “Itt nem lehet élni.”

Példátlan katasztrófa

Szerinte össze kell hívni az embereket, hogy mondják meg, mit szeretnének, mert “nem nagyon tudják elképzelni”, hogy úgy folytassák itt az életüket, mintha mi sem történt volna. KÉPGALÉRIA!

Orbán Kolotáron – KÉPGALÉRIA!


Közölte, a bajba jutott családokat egyenként meg kell kérdezni arról, kívánják-e itt folytatni az életüket. Aki nemmel válaszol, annak lehetőség szerint a falun belül kell megoldani a problémáját. Annak pedig, aki a faluban sem maradna, segíteni kell, hogy máshol kezdhessen új életet.

folyamatosan frissülő hírek!

Itt tájékozódhat az iszapkatasztrófa legfrissebb híreiről!

“Ez egy olyan természeti katasztrófa, amire nem volt példa Magyarországon” – tette hozzá a miniszterelnök. Úgy látja, több mint valószínű, hogy emberi mulasztás történt, és a felelősséget meg kell állapítani, az embereket pedig kártalanítani kell. “Aki ilyen helyzetbe hozta az embereket, annak meg kell kapnia azt a büntetést, amit a törvény előír, a lehető legszigorúbban kell az ügyet kivizsgálnunk és fellépnünk” – fogalmazott. “Ha ez éjjel történik, itt mindenki meghal. Ez olyan felelőtlenség, amire nem lehet szavakat találni.”

Már észlelni kellett volna

A miniszterelnök szerint lehetetlen, hogy a tározó fala ilyen hirtelen “meginduljon”, valószínű, hogy hosszú folyamat következményéről van szó, amit észlelni kellett volna.

Orbán Viktor bejelentette, hogy egyeztetni fog George Patakival, New York állam volt kormányzójával egy olyan alap létrehozásáról, ahová a külföldön élő, tehetős magyarok küldhetik felajánlásaikat a katasztrófában érintettek megsegítésére.
Az iszapkatasztrófa 4. napja (fotó: Gáti András/FigyelőNet) - KÉPGALÉRIA!

Az iszapkatasztrófa 4. napja (fotó: Gáti András/FigyelőNet) – KÉPGALÉRIA!

Számíthatunk az unióra

Kijelentette, Magyarország elég erős ország ahhoz, hogy egy ilyen katasztrófa következményeit egyedül is elhárítsa. “Tehát nekünk nem külföldi pénzügyi segítségre van szükségünk” – mondta, hozzátéve, hogy inkább azokra a tapasztalatokra számít, amelyek segíthetnek a károk felszámolásában.

Orbán Viktor ugyanakkor elmondta azt is, hogy az uniónak vannak olyan alapjai, amelyeket ilyen helyzetekre hoztak létre, és ezeket Magyarország igénybe veszi majd, “de nem azért mert kérjük, hanem, mert jogunk van hozzá”.

Az FN.hu itt, a katasztrófa részleteiről is beszámol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik