Belföld

Rakéták és gránátok is voltak a diósdi gyilkosoknál

Jól felépített bűnszervezetet számolt fel a rendőrség a bűnügy kapcsán. Az elkövetőknek olykor száz ember is rendelkezésére állt, ha érvényesíteni akarták az akaratukat. Fegyvereik között vállról indítható rakéta is volt.

Huszonnyolc tagú bűnszervezetet számolt fel a rendőrség a diósdi kettős gyilkosság kapcsán. Ignácz István dandártábornok közölte, hogy a 2002-ben szerveződött bűnbanda a vezetékek megfúrásával olajlopásra rendezkedett be.

A bűnbanda jól felépített rendszerben működött, Sz. István vezetésével. Volt technikai igazgató, őr, fegyveres végrehajtó. Aki kilógott a sorból, önállósulni akart, vagy keresztezte a főnök érdekeit, azt megfenyítették.


Rakéták és gránátok is voltak a diósdi gyilkosoknál 1

Érdekből fenyítettek (Fotó: MTI)


A Diósd határában 2005. március végén, az Sz. István utasítására lelőtt F. Józsefnek és testőrének azért kellett meghalnia, mert zsarolni próbálta társait. A szervezettséget jellemzi, hogy egy-egy feladatra akár 50-100 tagú csoportot is képesek voltak mozgósítani – tette hozzá a Pest megyei rendőrfőkapitány.

Rakéták, gránátok

A szövevényes bűnsorozat felderítése a diósdi üggyel vette kezdetét. A feladatra speciális csoportot állított fel a rendőrség. A 28 hónapos nyomozás során 378 tanút hallgattak ki, és 30 ezer oldalas a vádirat. A nyomozók egy érdi lakásban soha nem látott fegyverarzenált is találtak, géppisztolyok, kézigránátok, vállról indítható rakéta került elő, ezeket különböző akcióiknál használták a tettesek.

Ignácz István ismertetése szerint a bűnlajstromban emberölés, rablás, testi sértés, zsarolás, bérgyilkossági kísérlet szerepel. A banda tagjai gyakran, „szabadidős” akcióként, egyéni bűncselekményeket is végrehajtottak.

Raboltak, loptak

A nagyobb port felvert ügyeik közé tartozik például 2003 végén egy üzletember megölésének kísérlete, az áldozat a 6 lövést azonban túlélte. A banda tagjai, C. Attila és társai 2002 októberében az M7-es autópálya gazdagréti lehajtójánál egy pénzszállító autót raboltak ki, 72 millió forintot zsákmányolva – mondta a rendőrségi vezető.

Beszámolója szerint összesen 17 bűncselekmény elkövetése miatt kell 23 vádlottnak bíróság elé állni, s cselekedeteikért akár 700 év büntetés is kiszabható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik