Belföld

Felvásárolhatják a régiós olajcégeket

Egyre kedvezőbb a kelet-közép-európai olajcégek tőzsdei megítélése, miáltal a Mol, az OMV vagy a PKN is könnyen felvásárlási célponttá válhat – mutat rá legfrissebb olajszektori elemzésében Pletser Tamás, az Erste Bank Befektetési Rt. elemzője. A potenciális orosz, nyugat-európai vagy amerikai felvásárlók szemében a Mol a legkívánatosabb.

Az olajszektorban az elmúlt években bekövetkezett konszolidációs folyamat, és a kifejezetten kedvező 2004-es év jelentősen javította a térségbeli vállalatok megítélését. Sikeres akvizíciók, privatizációs tranzakciók, az EU-csatlakozás jótékony hatása növelte a cégek eredményességét és emelte egy potenciális felvásárlás esélyeit – mutat rá az elemzés. A felvásárlás a magyar, a lengyel és az osztrák társaságokat érintheti leginkább, felvásárlói oldalon pedig orosz, nyugat-európai és amerikai cégek jöhetnek szóba.

Pletser Tamás szerint az első célpont a Mol lehet, amely a három legerősebb térségbeli társaság közül is a legeredményesebb évet tudhatja maga mögött (részben a Slovnaft-integráció, a gázüzletág eladása és a Kárpát-medencében megnyilvánuló erős kereslet révén), de a finomítói marzsok továbbra is magas (hordónként 5 dolláros) szintje, valamint a maradék (11,8 százalékos) állami pakett várható eladása a jövőbeli kilátások szempontjából is kedvezően befolyásolják a részvények megítélését. A tulajdonosi szerkezeteket tekintve szintén a Mol a legkívánatosabb: jelenleg egyetlen tulajdonos sem rendelkezik 12 százalék feletti részesedéssel. A Mol-ban az ÁPV Rt. az idei évben feltehetően eladja megmaradt 11,8 százalékos részesedését, míg az OMV és a PKN esetében a felvásárlónak egyezkednie kéne az állami tulajdonossal.

Első potenciális felvásárlóként elvileg az orosz olajcégek jöhetnek számításba, de a szakértő szerint az orosz kormány hozáállása -nem támogatják a tőkekivitelt, a többletnyereséget elvonja adóban-, illetve az a tény, hogy az orosz cégeket nem szívesen fogadják a térségben, erősen leszűkíti a kört, gyakorlatilag egyetlen cégre, a LukOil-ra.

Elképzelhető viszont, hogy a nyugat-európai vagy amerikai nagy olajmultikat is érdeklik a régióbeli lehetőségek, miután jelentős mennyiségű elkölthető cash-flow-val rendelkeznek, amit vagy osztalék vagy részvényvisszavásárlás formájában visszajuttathatnak a részvényeseknek vagy akvizícióra, beruházásra fordíthatnak. Az ExxonMobil, a Total, a BP Amoco, a Royal-Dutch Shell, a Chevron Texaco vagy a ConocoPhillips közül, az elemző szerint az utóbbi, amerikai cég lehet a legvalószínűbb felvásárló. A Conoco már jelen van Magyarországon, Csehországban, Németországban és Törökországban töltőállomásokkal, és finomítói érdekeltséggel rendelkezik Csehországban. A Conoco nemrég vásárolt 10 százalékos részesedést a LukOilban és bizonyos piaci pletykák szerint érdeklődik a PKN iránt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik