Gazdaság

Ingatlanadó 9,5 millió forinttól

Az átlagosnál értékesebb, jelenleg 9,5 millió forintnál drágább lakóingatlanok után kell majd megfizetni a 2008-tól bevetendő ingatlanadót – jelentette be Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára csütörtökön. A tárca szakembere ugyanakkor hozzátette, az alsó értékhatárról még nincs végleges döntés.

A kormány 2008-tól kívánja bevezetni az ingatlanadót az átlagosnál értékesebb, jelenleg 9,5 millió forintnál többet érő lakóingatlanokra – jelentette ki Katona Tamás a Pénzügyminisztérium államtitkára a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) által szervezett csütörtöki rendezvényen.

Ingatlanadót jelenleg is kivetnek az önkormányzatok, ez idén 60 milliárd forint bevételt jelent számukra – mondta Katona Tamás. Az államtitkár hozzátette, hogy a kormány a jövő év tavaszán kívánja a parlament elé terjeszteni a bevezetendő ingatlanadó törvénytervezetét, amely szerint a 9,5 millió forintnál értékesebb lakóingatlanok után kellene fizetni 2008-tól.

„A termelő ingatlanokra kivetett adón, azaz a társaságok tulajdonában lévő ingatlanok megadóztatásán gondolkodunk, de erről többet nem tudok mondani” – jelezte Katona Tamás, aki úgy véli, hogy ezt az adófajtát az iparűzési adó kiváltása érdekében lehetne alkalmazni az önkormányzatok finanszírozására.


A kormány 2008-tól kívánja bevezetni az ingatlanadót az átlagosnál értékesebb – jelenleg 9,5 millió forintnál többet érő – lakóingatlanokra, de jelenleg még nincs döntés arról, hogy az alsó értékhatárt hol húzzák meg – jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy a szakértők húsz variáción dolgoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik