Élet-Stílus

Ezüsttel nőtt pekingi érmeink száma

A japán hírügynökség értesülése szerint Pars Krisztián megkapja a pekingi nyári játékok férfi kalapácsvető számának ezüstérmét.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága csütörtökön jelenti be, hogy kizárta a játékokról és megfosztotta érmeitől a szám két fehérorosz dobogósát, Vagyim Gyevjatovszkijt és Ivan Tyihont.

A Kyodo ügynökség egy, a végrehajtó bizottsághoz közeli forrásra hivatkozva azt írta, hogy a döntés már szerdán megszületett. A szlovén Primoz Kozmus mögött az eredetileg negyedik helyezett Pars a második, a japán Murofusi Kodzsi pedig – aki ötödik volt Pekingben – a harmadik. Utóbbi négy éve, Athénban Annus Adrián kizárása után olimpiai bajnok lett.

Az olimpiai ezüstérmes (Fotó: MTI)

Az olimpiai ezüstérmes (Fotó: MTI)

Gyevjatovszkijnak és Tyihonnak a döntő napján, augusztus 17-én levett mintáiban egyaránt túl magas volt a tesztoszteronszint, amire nem tudtak elfogadható magyarázatot adni a NOB-nak.

Az ügy azért húzódott egészen mostanáig, mert a NOB a két nehézatlétának előbb október 17-ig adott haladékot, hogy bizonyítékokkal alátámasztott indoklást adjanak, miért volt a mintájukban a megengedettnél magasabb a tesztoszteronszint, ám később novemberi döntést ígért az ügyben. A múlt hónapban aztán a NOB fegyelmi bizottsága jelezte, hogy a végső szót most, a vb lausanne-i ülésén mondják.

A háromszoros világbajnok Tyihon kétéves eltiltást kaphat, Gyevjatovszkij ugyanakkor valószínűleg már nem térhet vissza, ugyanis ez volt a második doppingügye.

“Telefonon beszéltem Christophe Dubi sportigazgatóval, aki elmondta, hogy a végrehajtó bizottság a mai ülésén, amelyen a függő ügyek szerepeltek a napirenden, kizárta a két fehérorosz versenyzőt, helyükre Pars Krisztián és a japán Murofusi Kodzsi került” – mondta el az MTI-nek Brüsszelből Schmitt Pál, aki még hozzátette, a döntésről hivatalos értesítést kapnak majd az érintett nemzeti olimpiai bizottságok, így a magyar is, és amikor visszakerülnek az érmek, sor kerülhet az átadásra.

“Valószínűleg én adom majd át az ezüstöt Pars Krisztiánnak, talán már a januári közgyűlésünkön – fogalmazott a MOB-elnök. – Feltétlenül örülök a döntésnek, mivel Krisztián nagyszerűen versenyzett. Négy éve, amikor tőlünk vették el az érmet, jogosan, bennünket sújtott a NOB által meghirdetett zéró tolerancia, most viszont nekünk kedvezett. Így legalább a három hatos jóslatomból az ezüstökre vonatkozó végül is bejött.”

pars krisztián

Születési idő, hely: 1982.02.18., Körmend
Klubja: Dobó SE
Versenyszáma: kalapácsvetés
Olimpiai eredményei: 2. (2008), 5. (2004)
További kiemelkedő eredményei: U23-as Eb-1. (2003), vb-7. (2005), Eb-6. (2006), vb-5. (2007), Világdöntő-2. (2007, 2008), téli dobó EK-2. (2008)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik