Élet-Stílus

Kínlódás, vereség a szlovénok ellen

A barátságos mérkőzésen a magyar labdarúgó-válogatott gyengén futballozva egygólos vereséget szenvedett Szlovéniától. Erre gyatra produkcióra az sem lehet magyarázat, hogy a mieink tartalékosan futballoztak, már csak azért sem, mert a szlovénok is. Várhidi Péter a minőséget hiányolta csapata játékából.

Két tartalékos csapat találkozott a zalaegerszegi stadionban: a magyart sérüléshullám, a szlovént vírus tizedelte meg. Halmosi Péter és Hajnal Tamás egészségügyi gondok, Gera Zoltán pedig családi okok miatt maradt távol, Dzsudzsák Balázs pedig sarokfájdalomra panaszkodott, nem is tudta vállalni a játékot, ellenben Buzsáky Ákossal, aki bokasérülése ellenére tagja volt Várhidi Péter szövetségi kapitány kezdő tizenegyének.

A magyar válogatott négy védővel (közte az először válogatott Tímár Krisztiánnal), három védekező középpályással kezdett. Az egy szem csatár, Priskin Tamás mellett a mögötte futballozó Buzsákynak és Huszti Szabolcsnak voltak még támadó feladatai. A taktika szerves része volt a középpályás labdaszerzés, ám ebből semmi sem valósult meg az első negyvenöt percben.

A szlovénok könnyen túljutottak a Zsidai László, Vass Ádám, Tőzsér Dániel alkotta „falon”, mezőnyfölényben játszottak, ugyanakkor komoly helyzetet nem tudtak kialakítani. Ez akár a magyar védelem dicsérete is lehetne, ám sokkal inkább a szlovén csatárok kritikája. Magyar támadójátékról felesleges beszélni, lévén olyan nem volt szerda este. Priskin becsülettel, de eredménytelenül birkózott a vendégvédőkkel, Buzsáky és Huszti pedig a láthatatlan ember szerepében tetszelgett.

Mirnes Sisic gólja döntött (Galéria)

Mirnes Sisic gólja döntött (Galéria)

A kínlódást látva Várhidi nem is várt a szünetig, már az első félidőben elkezdte kevergetni a kártyákat: Husztit előbb átvezényelte a balról a jobb oldalra, majd mivel ez a húzás nem jött be, a Hannover légiósa visszakerült az eredeti helyére, és a védekező középpályás Zsidai helyett pedig a támadószellemű Tisza Tibort hozta be. A szünetben aztán újra változtatott a kapitány, Ferenczi István beállításával áttért a kétcsatáros játékra. Hiába. Ettől még szemernyivel sem lett jobb a magyar csapat, sőt, az 59. percben hátrányba is került. Milivoje Novakovic önzetlen passza után Mirnes Sisic lőtt a hálóba, tegyük hozzá: a gólt sorozatos védelmi hibák előzték meg.

Jóllehet, ekkor már zengett-zúgott a „harcoljatok!” meg az „ébresztő!” rigmus, majd harsány füttyszó hallatszott a zalaegerszegi lelátóról. Várhidi gondolt egyet és újabb csatárt, a válogatottban most debütáló Orosz Pétert is csatába küldte. Nem sokkal később majdnem megkaptuk a másodikat is… Vass Ádám szinte gólpasszt adott Milivoje Novakovicnak – azért csak szinte, mert a szlovén támadó hatalmas ziccerben Fülöp Mártont találta el. A 74. percben örülhettünk keveset, jobb híján annak, hogy Vanczák Vilmos – egy védő! – magyar részről a meccs során első ízben a vendégkapu irányába lőtte a labdát.

A hajrában ugyan ment előre, még azt is írhatjuk, hajtott a magyar csapat, hogy legalább a döntetlent kicsikarja, ám egy valamirevaló helyzetet sem tudott kialakítani. A vége nem lehetett más csak vereség (1-3-ra módosult a magyar- szlovén örökmérleg), és erre gyatra produkcióra, „álfocira” az sem lehet magyarázat, hogy a mieink tartalékosak voltak, azért sem, mert a szlovénok is.

Árulkodó Várhidi Péter arckifejezése (Kattintson!)

Árulkodó Várhidi Péter arckifejezése (Kattintson!)

A lefújás után a közönség füttyszóval búcsúzott a magyar csapattól – és ez mindent elmond. S hogy mit mondott Várhidi a 90 perces kínlódás után? Nos, „tudomásul kell venni Gera és Hajnal nélkül jelenleg nem igazán létezik magyar labdarúgás. Biztonságos futballt játszottunk a meccs elején, de nem működött. A második félidőben már kockáztatnunk kellett, a végén már négy csatárral támadtunk, de minőség nem volt a játékunkban. Ebben a meccsben ennyi volt, nem lehetett ebből többet kihozni” – magyarázta a bizonyítványt a szövetségi kapitány a barátságos találkozót közvetítő Sport TV-nek.

Kikaptak a fiatalok is

A magyar U21-es válogatott barátságos mérkőzésen 3-1-es vereséget szenvedett a horvátok otthonában. „Talán hihetetlen, de nyolcvan percig nagyon jól játszottak a fiatalok, úgy tűnt, nyerhető a mérkőzés. A második kapott gól után aztán elkezdtünk rohanni az egyenlítés érdekében, kinyíltunk, és kaptunk még egy gólt. Nagyon sajnálom, mert a csapat csapat tényleg jól játszott, nem érdemelt volna vereséget” – értékelte a mérkőzést az MLSZ honlapján Sisa Tibor szövetségi edző.

Megbüntették – meg nem is – a Debrecent

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottságának döntése értelmében a Debrecen zárt kapuk mögött köteles lejátszani a következő hazai bajnoki mérkőzését, a határozatot azonban május 31-ig felfüggesztették – írta az MTI. A Lokinak az MTK elleni meccsen történt diszkriminatív szurkolói megnyilvánulások miatt kell bűnhődnie – 300 ezer forint pénzbírságot is kapott.


Felkészülési mérkőzés:

Magyarország-Szlovénia 0-1 (0-0)
ZTE Aréna, 6000 néző, v.: Stefan Messner (osztrák)
Gól: Sisic (59.)
Magyarország: Fülöp – Szélesi, Tímár, Juhász R., Vanczák – Zsidai (Tisza, 38.), Vass (Csizmadia, 80.), Tőzsér (Vadócz, 74.) – Buzsáky (Ferenczi, 46.), Huszti – Priskin (Orosz, 63.)
Szlovénia: Handanovic – Brecsko (Ilic, 70.), Jokic, Mörec, Suler – Kirm (Matic, 89.), Stevanovic, Sisic, Zlogar – Birsa (Jukan, 53.), Novakovic (Dedic, 77.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik