Élet-Stílus

Räikkönen nyert a szezonnyitón

A Ferrari versenyzője, Kimi Räikkönen magabiztos fölénnyel nyerte meg az évad első Forma-1-es futamát Ausztráliában. Mögötte a két McLaren futott be.

Egyértelmű Ferrari fölényt hozott a 2007-es év első versenye, az Ausztrál Nagydíj. Mialatt Kimi Räikkönen magabiztos rajt-cél győzelemmel mutatkozott be új munkaadójánál, csapattársa Felipe Massa, – aki motorcsere miatt az utolsó helyről indult – egészen a hatodik helyig jutott. Räikkönen végig uralta a versenyt, a táv kétharmadánál már csapattársát Felipe Massát is lekörözte, ez volt a finn pályafutásának 10. győzelme.

Eközben a többiek álmos versenyt futottak. A két McLaren együtt vonatozott végig a versenyen Hamilton vezetésével, aki a rajtnál megelőzte csapattárását. A kétszeres világbajnok, Fernando Alonso sokáig kivárt, majd a második kerékcserék alkalmával tovább maradt a pályán az üres autóval, így feljött a második helyre.

Ennek ellenére az újonc Lewis Hamilton dobogós bemutatkozása fantasztikus, a győzelemre ezúttal azonban nem volt esélye a wokingi alakulatnak.

A Renault autói ezen a hétvégén nem voltak versenyképesek, Giancarlo Fisichella csendben körözgetett, annyi sikert ért el, hogy az utolsó három körben maga mögött tudta tartani Felipe Massát. Heikki Kovalainen többször a képernyőre került, de nem kiemelkedő teljesítményével, hanem azzal, hogy kelt-feküdt a pályán, többször kicsúszott.

Nem lehet teljesen elégedett a BMW csapat sem, hiába futott be a negyedik helyen Nick Heidfeld, mert a másik versenyzőjük, Robert Kubica a negyedik helyről állt ki műszaki hiba miatt.

A japán csatából ezúttal a Toyota került ki sikeresebben, Ralf Schumacher pontot szerzett, a Honda viszont a vert seregben végzett. Jenson Button még egy áthajtásos büntetést is begyűjtött, mert túl gyorsan hajtott a boxutcában. Érdemes megjegyezni, hogy a Toyota motorral hajtott Williams ezúttal gyorsabb volt a gyári csapatnál.

A futam legizgalmasabb jelenetét David Coulthard hozta össze, aki – úgy tűnt – túl messziről akarta kifékezni Alexander Wurzot. Nem jött össze, telibe találta a Williamst, majd átrepült rajta. Mindketten kiestek.

Räikkönen nyert a szezonnyitón 1

Vezess.hu galéria


Nyilatkozatok
Kimi Räikkönen:
A hétvége nagyon jól sikerült. A rajt előtt nem működött rendesen a rádió, ami problémát jelentett. Nem kellett erőlködnöm, csak próbáltam elöl tartani magam a rajtnál, ami sikerült is. A verseny nem volt annyira nehéz, a kocsi tökéletesen működött egész nap. Nagyszerű az első futamon rögtön nyerni, nagyon élveztem a versenyt. Remélem, ugyanígy tudjuk folytatni a jövőben is.

Fernando Alonso:
Azt hiszem jó hétvége volt, a végeredménnyel elégedettek lehetünk. A Ferrari most túl gyors volt nekünk, a második hely volt a maximum. Ennyi volt most a versenyben, ennél nem tudtam gyorsabb lenni. Szerencsés voltam, hogy a második kerékcserénél leelőzhettem Lewist. Erős a csapat, ezért már nagyon várjuk a következő versenyt.

Lewis Hamilton:
Elég kemény, amikor egy kétszeres világbajnok van az ember mögött, főleg az első versenyén. Csupa új élmény volt számomra, amit nagyon élveztem. Csináltam néhány hibát, de ennél boldogabb nem is lehetnék, hogy az első versenyen a dobogóra kerültem.

2007-es Ausztrál Nagydíj végeredménye:
1. K. Räikkönen Ferrari (B) 1:25:28.770
2. F. Alonso McLaren-Mercedes (B) + 7.242
3. L. Hamilton McLaren-Mercedes (B) + 18.595
4. N. Heidfeld BMW Sauber (B) + 38.763
5. G. Fisichella Renault (B) + 1:06.469
6. F. Massa Ferrari (B) + 1:06.805
7. N. Rosberg Williams-Toyota (B) + 1 kör
8. R. Schumacher Toyota (B) + 1 kör
9. J. Trulli Toyota (B) + 1 kör
10. H. Kovalainen Renault (B) + 1 kör
11. R. Barrichello Honda (B) + 1 kör
12. T. Sato Super Aguri-Honda (B) + 1 kör
13. M. Webber Red Bull-Renault (B) + 1 kör
14. V. Liuzzi Toro Rosso-Ferrari (B) + 1 kör
15. J. Button Honda (B) + 1 kör
16. A. Davidson Super Aguri-Honda (B) + 2 kör
17. A. Sutil Spyker-Ferrari (B) + 2 kör

Kiestek:
A. Wurz Williams-Toyota (B) 49 kör
D. Coulthard Red Bull-Renault (B) 49 kör
R. Kubica BMW Sauber (B) 39 kör
S. Speed Toro Rosso-Ferrari (B) 29 kör
C. Albers Spyker-Ferrari (B) 11 kör

Ajánlott videó

Olvasói sztorik