1956

A szeretet üzenetei – Így keresték egymást az emberek 1956-ban

L.A.
L.A.

2016. 09. 28. 09:44

A Magyar Ifjúság szerkesztősége, az 1956-os forradalom idején a hírek tudósításán túl, egy másik nemes feladatot is ellátott: üzeneteket közvetített az egymást szem elől tévesztő családtagok között.

1956 őszén, amellett, hogy az ország és a forradalom jövőjéért aggódott a nemzet, egyéni sorsok is tragédiába fordultak. Szülők aggódtak, gyakran még fiatalkorú gyermekeikért, akik a barikádokon váltak hőssé. Barátok, szomszédok, szerelmesek, rokonok szerettek volna tudni a másikról, legalább csak annyit, hogy van.

Az 1956-os forradalom alatt, fontos szerepe volt a Magyar Ifjúság lapnak. Gyakran hiába hívták az otthoni telefont a rokonok, az csak kicsengett, de senki nem felelt. Ezért tartott fenn a szerkesztőség egy mindennap délután 1 és 3 óra között hívható forródrótot. A 330-561-es számra beolvasott üzeneteket, leírták, majd a következő, megjelenő lapszámban le is közölték.

Néhány üzenet, ami az 1956-os forradalom alatt hangzott el:

„Árpási Sándor családja. Rákóczi út 64-ből, jól vannak, Karcsi már itthon van.

Csermák Árpád a Rádai utca 59-bő’ üzeni Mohácsra Csermák Lajosnak: mindenki Jól van és egészséges.

Illés Béláék Kispestről üzenik Dunapentelei Vasműbe Sólyom Istvánéknak, hogy az egész család jól van.

Az üzenetküldözgetés, már az 1940-es évektől bevett csatorna volt

A Szabad Európa Rádión keresztül, a korábban emigráltak így üzentek, kódolt virágnyelven az itthon maradottaknak. New Yorkban és Münchenben volt lehetőség a hangrögzítésre, amit aztán napjában 4-5 alkalommal is lejátszottak. Válasz persze csak nagy ritkán érkezett.

Forrás: Magyar Ifjúság 1956. november3., magyarokanagyvilagban.hu

Fotó: Fortepan

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.