Light

A Google eddigi legjobb címlapja

A keresőóriás Stanisław Lemre emlékezik abból az alkalomból, hogy ma hatvan éve jelent meg az első kötete.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a lengyel sci-fi író munkásságával a filozófiai spekuláció, a jövőt illető gondolkodás területén legalább olyan maradandót alkotott, mint a szépirodalom határát többször átlépő tudományos fantasztikuméban.

Akár tudományos elbeszélő műveit, akár esszéit tanulmányozzuk, magas rendű eszmefuttatásaiban rendre az emberi faj létkérdéseit, az elidegenedést, a kommunikációra való képtelenséget feszegeti, miközben többek között az intelligencia és a technológia összefüggéseit vizsgálja.

Szeptemberben lett volna kilencven éves, és ma hat évtizede adták ki az első könyvét, így ezen a napon egy Daniel Mróz a Kibériáda című novellagyűjteményének darabjaihoz rajzolt illusztrációja ihlette interaktív animáció látható a Google nyitóoldalán.

A rövid történet önmagában is megállja a helyét, ám a játékos kedvű felhasználók három feladat megoldásával alakíthatják azt: először matekozunk egy keveset, aztán hullámokat kell szinkronba hoznunk, majd végül robotokat lövünk egy műholdra. A tiszteletadás szerencsére már videóként is elérhető a neten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik