Kultúra

Megrajzolták Bach csellószvitjét

Vonalak és pöttyök játsszák el Bach G-dúr csellószvitjének preludiumát Alexander Chen új animációjában. Az érdekes mű egyszerre relaxál, tanít és szórakoztat.

A Google kreatív alkalmazottja a klasszikus darab vizualizálása során a zene és a matematika összefüggését igyekezett megjeleníteni: a képsorokon húrok jelennek meg, amelyeknek folyamatosan változik a hossza aszerint, hogy milyen magas hangot adnak ki, amikor megszólalnak, pengetésüket pedig négy darab, kör alakú pályán mozgó pöttyre bízta a fejlesztő. Chen reményei szerint ez az ábrázolás segít az embereknek abban, hogy megértsék a zene „alapvető struktúráját és finom változékonyságát” (az elméleti háttérrel kapcsolatban lásd angol nyelvű blogbejegyzését) – de azt is hozzá kell tenni, hogy az animáció nemcsak ismeretterjesztésre, hanem stresszkezelésre is kiválóan alkalmazható.

Ennyiben azonban nem merül ki a dolog, mert aki nem elégszik meg azzal, hogy a videót nézheti, az a Baroque.me weboldalon bele is kontárkodhat a produkcióba: a pöttyök valamelyikét az egérrel megfogva bárki megállíthatja a zenét, és kedvére pengetheti a húrokat. Az Mta.me címen elérhető site-on már New York metróhálozatát is húros hangszerré változtató, valamint a Les Paul emlékének szentelt, pengethető Google doodle-t is megtervező Chen egyébként a projektet tovább is szeretné fejleszteni: blogján keresztül várja a javaslatokat, hogy milyen újabb barokk zeneműveket dolgozzon fel a csellószvithez hasonló formában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik