Kultúra

A fényképezés úttörőjére emlékezik a Google

A 224 éve született Louis Daguerre előtt tiszteleg mai doodle-jével a Google.

Az élete korai éveiben adótisztként és színházi díszletfestőként is dolgozó Daguerre kísérletezte ki az első széles körben elterjedt fényképészeti eljárást, a dagerrotípiát. Munkáját az első fényképet megalkotó Joseph Niépce oldalán kezdte, az ő halála után azonban egyedül fejezte be 1837-re, és egy évvel később ő készítette el a világ első embert ábrázoló fotóját is.

A Boulevard de Temple című dagerrotípia párizsi lakásának ablakában született, és a tízperces expozíciós idő miatt a rajta látható utca forgalmából semmit nem mutat. Bal alsó sarkában viszont kivehető egy lábbelijét pucoltató férfi és a cipőtisztító alakja, így ők az első fényképen szereplő emberek. Kilétükre soha nem derült fény, az azonban elképzelhető, hogy maga Daguerre kérte fel őket, hogy álljanak neki modellt.


A Boulevard de Temple c. dagerrotípia

A dagerrotípia megalkotásáról a Francia Tudományos Akadémia 1939. január 9-én tett bejelentést. Ugyanebben az évben William Fox Talbot is bemutatta a maga képalkotási módszerét, de mivel ő szabadalmaztatta is találmányát, Daguerre pedig ettől eltekintett, miután a francia kormány felajánlotta, hogy élete végéig járadékot fizet neki a metódus szabad használatáért cserébe, az ő eljárása terjedt el világszerte. A feltaláló 63 éves korában, 1851-ben vesztette életét, neve egyike annak a 72-nek, amelyeket megörökítettek az Eiffel-torony első emeletének külsején.


Dagerrotípia Daguerre-ről

Ajánlott videó

Olvasói sztorik