Belföld

Orbán: két hét alatt rendet teszünk

Orbán azt ígérte, hogy kormányon két hét alatt rendet tesznek az ország olyan pontjain, amelyek "ma még reménytelennek tűnnek".

A Fidesz elnöke hétfői budapesti nemzetközi sajtótájékoztatóján a közbiztonsággal kapcsolatos újságírói felvetésre azt mondta: őrző-védő szolgálatokra, pénzért megvásárolható biztonságra nincs szüksége Magyarországnak. “Ez nem Latin-Amerika, ahol a biztonság a gazdagok kiváltsága” – tette hozzá.

Közölte: bár nem tudnak egy nap alatt felvenni háromezer rendőrt, ami egyébként szükséges volna, de már készen állnak azok az intézkedési tervek, amelyekkel az ország különböző pontjaira rendőröket fognak vezényelni. Ennek megvan a pénzügyi háttere is, és pontosan tudják, hol fogják felállítani a kormány megalakulásának második napján az új rendőrőrsöket, az új, ideiglenes rendőrállomásokat, melyek lesznek a szükséges jogszabály-változások – sorolta.

“Kettő hét alatt fogunk rendet tenni az ország olyan pontjain, amelyek ma még reménytelennek tűnnek” – jelentette ki.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a választások második fordulójában az a kérdés, hogy Magyarország ad-e esélyt, felhatalmazást saját magának arra, hogy a vasárnap megkezdett úton végig tudjon menni.

A Fidesz elnöke leszögezte, hogy a magyar demokrácia stabil, jól vizsgázott, megvédte saját magát. A választók úgy szavaztak, hogy “a kormány menjen, de a demokrácia maradjon” – fogalmazott.

Orbán Viktor szerint ma már látszik, hogy történelmi nap volt a vasárnap. Úgy értékelte: az első forduló az irányról szólt, arról, hogy merre menjen Magyarország, legyen-e változás, és ha igen, milyen legyen az irány. A második forduló pedig az egységről szól, arról, hogy Magyarország egységes lesz-e a második fordulóban, vagy ismét széthúzást mutat. Hangsúlyozta, minél nagyobb az egység, annál közelebb a siker, annál gyorsabb lesz a kilábalás.

“Ha az egység nagy, a kilábalás gyors lesz; ha a megosztottság kerekedik felül, az egység kisebb lesz, abban az esetben a kilábalás, a gazdasági talpra állás is lassabb és fájdalmasabb is lesz” – emelte ki.

Az “igazolásos szavazók” sorban állásával összefüggésben azt mondta: a dolgok általában úgy végződnek, ahogyan elkezdődtek, a vasárnap este is jól mutatta, hogy Magyarország egy szétesett, szétcsúszott, a működésképtelenség határára sodródott ország. Ami mindebből következik tanulságként, felelősségként, azt majd időben le kell vonni – tette hozzá.

Az MTI kérdésére Orbán Viktor előfeltételnek nevezte, hogy egy, a demokrácia szempontjából olyan fontos ügy, mint például a szavazás menete, rendezetten, átláthatóan történjen. Ha zavar van, ki kell vizsgálni – jelentette ki.

A MSZP kijelentésire utalva úgy reagált: a szocialista pártnak a választási rendszerre vonatkozó kritikáit nem tudják figyelemben venni, hiszen az ő dolguk volt, hogy lebonyolítsák a választást.

Az MTI-nek a kormány megalakulásának lehetséges időpontjával kapcsolatos felvetésére a pártelnök úgy reagált: őt még senki nem kérte fel arra, hogy kormányt alakítson. Türelmet kért, szerinte ugyanis “a választás lezárulta előtt kormányról beszélni (…), illetlenség, neveletlenség, politikai rosszízlésre vall”.

A csúcsminisztérium kifejezés helyett, amelyet kacifántosnak tart, szerinte ki kellene találni egy másik nevet, mint mondta, “egész egyszerűen minisztériumok lesznek”. Hozzátette, úgy véli, folytatódni fog az a hagyomány, hogy az ellenzék nem fogja majd le a győztes párt kezét a kormányszerkezet átalakításában.

A kétharmados parlamenti többséggel kapcsolatos felvetésre azt mondta, a kétharmad “csonka”, az ország pedig nem lehet “csonka”, hiszen az ország háromharmadból áll.

Arra a kérdésre, hogy a kettős állampolgárság ügye mikor kerülhet terítékre, úgy válaszolt: dönteni fognak róla, hamarosan terítékre kerül, a magyar parlament dönt majd róla.

Arra a felvetésre, hogy mit fog tenni, ha a Jobbik képviselői egyenruhában jelennek meg a parlamentben, azt mondta: “a ruházati, esztétikai kérdésekről én nem tudok nyilatkozni”, de Magyarországon vannak jogszabályok, amelyeket mindenkinek be kell tartania, akkor is, ha parlamenti képviselő.

Szólt arról is – a Jobbikra utalva -, hogy van olyan ország Európában, amely “ezzel a kis, magyar, 17 százalékos szélsőséges erővel szívesen cserélne”, hiszen van, ahol ennél magasabb számú szélsőséges erőkkel kell együtt élni. A kérdés az, hogy az európai, nyugati demokráciák képesek-e fenntartani az emberi méltóságra épülő együttélés rendjét – mondta, hangsúlyozva, hogy szerinte Magyarország képes erre.

Semmilyen radikális erő sem reménykedhet abban, hogy saját szándékait politikainak feltüntetve kihúzhatja magát a törvényesség szabályai alól. Minél jobb a kormány, minél kevesebb a korrupció, annál inkább erősödik a demokrácia, és csökken a szélsőségek ereje – értékelte, hozzátéve: ő aggódott, és ennél rosszabb eredményre számított, hiszen az “oligarchikus kormányzás” időszakát élte az ország az elmúlt években.

Megjegyezte, az elitellenesség nem következett be, az emberek azt mondták, a demokrácián belül akarnak megoldást.

A leendő ellenzékkel kapcsolatos felvetésre úgy fogalmazott, boldog lenne, ha velük foglalkozhatna, nem a munkanélküliséggel, a gazdasági növekedés, a közrend problémáival. Hangsúlyozta, hogy az alkotmányt, a demokratikus normákat végig be fogják tartani.

Orbán Viktor kijelentette: sem módjuk, sem szándékuk nincs az önkormányzati választások “eltolására”.

A tájékoztatón részt vett Martonyi János, a külügyi tárca vezetői posztjának várományosa is, akit a pártelnök bemutatott a nemzetközi sajtó képviselőinek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik