Az elmúlt években meglehetősen divatossá váltak az úgynevezett „szuperélelmiszernek”, amelyek tápanyag-összetételük révén elvileg több egészségügyi előnyt nyújtanak más termékekhez képest. Gyakran ide sorolják például az áfonyát, a mandulát és a lazacot is, ám a Semmelweis Egyetem új közleménye szerint ez a hangzatos elnevezés megtévesztő.
Szabó Adrienn dietetikus úgy gondolja, az egészséges étkezés kulcsa a változatos, színes étrendben rejlik, nem néhány túlmagasztalt élelmiszer fogyasztásában. Aki viszont mindenképpen ragaszkodik a „szuperélelmiszerekhez”, annak azt tanácsolja, hogy válasszon olyat, ami hazánkban is megterem, és nem kell messziről szállítani.
A lazac például remekül helyettesíthető a Magyarországon őshonos, egyébként a lazacfélék családjába tartozó pisztránggal, amely bővelkedik a szív-érrendszer működésére jótékonyan ható Omega-3 zsírsavban. A lenmag ugyanígy kiválthatja a chiamagot, hiszen magas a rost- és az omega-3 zsírsav-tartalma. Avokádó helyett pedig kevés ideig főzött, majd turmixolt zöldborsót, brokkolit ajánl a szakértő, amihez egy kis lenmag-, tökmag-, vagy akár dióolajat adva az avokádókrémhez hasonló, tápanyag-összetételben pedig még annál is jobb zöldkrémet lehet készíteni.
Ezek mellett megemlíti a lilahagymát, a lila káposztát, a fekete retket, a sütőtököt, a kelkáposztát, a gombákat és a sárgarépát is, mint kifejezetten egészséges, hazai élelmiszereket.