Tudomány

Ezért baj, ha csak növényi tejet fogyaszt

Natalia Lebedeva / Getty Images
Natalia Lebedeva / Getty Images

A mandulából, szójából, zabból és rizsből készült tejalternatívák egyre népszerűbbek, egy új tanulmány azonban most rámutatott, hogy meglehetősen sok, fontos tápanyagtól esik el az, aki csak ilyet fogyaszt – írja a Science Alert.

Az olaszországi Bresciai Egyetem és a dán Koppenhágai Egyetem kutatói az UHT kezelések hatását vizsgálták 10 különböző növényi tejalternatívára, összehasonlítva azokat kétféle valódi tejtermékkel. Marianne Nissen Lund, a Koppenhágai Egyetem élelmiszer-kutatója szerint ami rögtön látszott, hogy a legtöbb növényi alapú italok lényegesen kevesebb fehérjét tartalmaznak, mint a tehéntej.

A magas hőmérsékleten valós kezelés pedig még tovább módosít a fehérjetartalmon, ami a szakértők szerint kulcsfontosságú aminosavak hiányához vezet. 

A tejalternatívák jelentős feldolgozáson esnek át, hogy a növényi összetevőket tejszerűvé alakítsák. A csapat úgynevezett Maillard-termékeket keresett, amelyek úgy jönnek létre, hogy az aminosavakat és a különféle cukrokat felmelegítik, ez ugyanis befolyásolhatja a fehérjék tápértékét azáltal, hogy csökkenti a kritikus aminosavak jelenlétét.

A Food Research International szaklapban megjelent kutatás szerint a szakértők azt találták, hogy a tehéntej több fehérjét tartalmazott, mint a 10 alternatíva közül 8, és egyértelműen ebben volt a legmagasabb a szükséges aminosavak aránya is. Meglepetésükre azonban szójatej például több fehérjét tartalmazott, mint a tehéntej. A kutatók ezért arra hívták fel a figyelmet, hogy látványosabban tüntessék fel a pótolni szükséges tápanyagokat a növényi alapú termékek csomagolásain.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik