Tudomány

Ezért érdemes minden nap dióféléket enni

Adela Stefan / 500px / Getty Images
Adela Stefan / 500px / Getty Images

Meglepően pozitív hatása lehet annak, ha rendszeres fogyasztunk dió- és mogyoróféléket – derül ki a ScienceAlert cikkéből. Egy 50 ezer fő részvételével készült tanulmány szerint agyunkat is védelmezhetjük ezekkel az élelmiszerekkel.

A kísérlet szerint azoknál a 60 év felettieknél, akik naponta megesznek egy maréknyi, azaz körülbelül 30 gramm diófélét, 16 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki demencia.

Nem számít, hogy hámozott, pirított vagy szárított volt-e a termék, a jótékony hatás mindegyik esetében jelentkezett. Ha viszont nem sózott mogyorókat ettek az alanyok, úgy a demencia kialakulásának esélye további 1 százalékkal csökkent.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a diófélék fogyasztásával nem lehet kiváltani az egészséges életmódot, ezt pedig az eredmények is alátámasztják. A pozitív hatás ugyanis csak azoknál az embereknél mutatkozott, akik nem voltak elhízottak, nem dohányoztak és fogyasztottak sok alkoholt, valamint megfelelő mennyiségű alváshoz jutottak.

Nem ez az első alkalom, hogy a dióféléket összefüggésbe hozzák az agy egészségével. Ezek ugyanis energiadús, antioxidánsokban gazdag élelmiszerek, amelyek bizonyos kutatások szerint a rövid távú memóriát és a nyelvi folyékonyságot is fejleszthetik.

Kapcsolódó
Meglepő hatása lehet az eperfogyasztásnak
Érdemes lehet többet enni belőle.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik