Tudomány

Ezért érdemes ősszel bőrgyógyászhoz menni

Jovanmandic / Getty Images
Jovanmandic / Getty Images

Mivel a nyári erős napsugárzás nem tesz jót egy friss műtéti hegnek és a sebgyógyulást is nehezíti, ezért az előttünk álló, őszi-téli hónapokban jön el a tervezhető bőrgyógyászati beavatkozások ideje. Ilyenkor érdemes levetetni, például, a zavaró anyajegyeket, szemölcsöket – derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből.

Dr. Holló Péter bőronkológus ugyanakkor kiemeli, ez természetesen nem azt jelenti, hogy ha valaki nyáron jelentkezik egy gyanús vagy rosszindulatú növedékkel, akkor azt nem kezelik. Sőt, amikor az emberek strandra járnak, testfelületük nagy része fedetlen, jobban feltűnik, ami máskor, a ruha alatt, rejtve marad. A daganatgyanús vagy már igazoltan rosszindulatú elváltozásokat tehát a lehető leggyorsabban, akár nyáron is eltávolítják.

Ám amikor megelőzési céllal szeretne valaki egy anyajegyet levetetni, mert az, például, rossz helyen van, sérülésnek van kitéve vagy csak zavarja a viselőjét, az effajta halasztható, nem sürgős műtéteket célszerű a most következő őszi, téli vagy akár a kora tavaszi időszakra ütemezni.

A szakértő szerint az előttünk álló, hideg hónapokban is nagyon fontos az önvizsgálat: havonta érdemes a bőrt átnézni, és a meglévő anyajegyeket megfigyelni, illetve ellenőrizni, hogy nem tűnt-e fel új elváltozás. Ha pedig egy korábban már észrevett anyajegy színe, alakja, szimmetriája, pigmentációja megváltozik, esetleg kiemelkedővé válik, kisebesedik vagy a korábban ép bőrön jelentkezik valamilyen gyanús elváltozás, ezeket a lehető leggyorsabban meg kell mutatni egy szakembernek, aki el tudja dönteni, hogy igényel-e bármilyen beavatkozást.

Ha pedig a nyári vakáció során a napozástól előjött bőrtünet, seb, folt még most ősszel is látható a bőrön, nem múlik el, esetleg növekszik, az mindenképpen figyelmet érdemel – emeli ki dr. Holló Péter.

Kapcsolódó
Tévhit, hogy egészséges a napozás és a szolárium
A bőrgyógyászok szerint egyetlen percet sem kéne szoláriumban töltenünk, naptejet pedig nem csak a strandon kellene használnunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik