Tudomány

Tévhit, hogy egészséges a napozás és a szolárium

David Lees / getty Images
David Lees / getty Images

Nem csak strandoláskor kell naptejet használni, a napozást pedig érdemes elkerülni – írja az MTI a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) csütörtöki közleményében megfogalmazott tanácsok alapján. A szervezet részletes leírást adott arról, hogyan lehet a leghatékonyabban megelőzni a bőrrákot.

A szakértők szerint fontos, hogy le kell számolni a napozáshoz, barnasághoz kapcsolódó tévhitekkel. Az esztétikai célzatú napozásnak, szoláriumhasználatnak valójában ugyanis nincs egészséges szintje, így ezeket a tevékenységeket mindig kerülni kell.

A napozás fogalmát ugyanakkor nem szabad összekeverni a napon tartózkodással, ami szükséges, hiszen D-vitamint képez és számos élettani folyamat feltétele is. A nagy testfelületet érintő, hosszabb ideig tartó, UV-védelem nélküli napozás ugyanakkor egyértelműen egészségkárosító hatású és kerülendő.

Emellett lényeges lenne nemcsak nyaralás közben a vízparton, de szabadban végzett munka vagy sporttevékenység esetén is minden alkalommal napvédő krémet, naptejet használni. Az ajánlás szerint ezek alkalmazása mindennapi rutinná kell, hogy váljon, amikor a hivatalos UV-index meghaladja a 3-as értéket.

Erős UV-sugárzás esetén ugyancsak ajánlott testet fedő ruházatot és széles karimájú kalapot viselni. A legerősebb napsütést (ez általában kora délután jellemző) megelőző és követő 2 órában UV-védelem nélkül pedig egyáltalán nem kellene a szabadban tartózkodni.

Ha valakinél mégis kialakul a bőrrák, a betegség előrehaladását önvizsgálattal és korszerű terápiákkal lehet megelőzni.

Kapcsolódó
Sokkal erősebben rákkeltő az UV-fény, mint hittük
Nagyobb bajt okozhat a szolárium és a napozás, mint hittük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik