Tudomány bbc history

Valóban léteztek azték halálsípok?

PEDRO MERA / XINHUA / Xinhua / AFP
PEDRO MERA / XINHUA / Xinhua / AFP

Ha rákeresünk az „azték halálsíp” kifejezésre a TikTokon, százával jönnek fel a találatok, köztük az olyanok, mint „ezzel az ijesztő azték síppal ijesztgetem anyámat”, továbbá „ez a rémítő sípolás emberi sikolyra hasonlít”. Az egyik, magát nemes egyszerűséggel „Halálsíp Királynak” nevező, jóval több mint 300 ezer követőjű felhasználó kizárólag e hangszernek szenteli csatornáját. Az interneten fellehető képeken, videókon a sípok általában koponya alakúak. Az ősi azték Teotihuacan romváros utcai árusa az egyik videón ilyen sípot ad el egy turistának, aki belefúj, mire az árus megjegyzi: „Képzeld csak el… mikor ez felhangzik, és harcosok özönlenek rád a dzsungelben!”

Ezek az úgynevezett „azték halálsípok” cseppet sem hitelesek, inkább játékszernek tarthatjuk őket, ám a replikák mögött olyan igazság rejtőzik, ami még a TikTokon keringő mítoszoknál is különösebb.

@aztecsoulsounds Imagine blowing it in school #aztecdeathwhisle #fyp #fyppppppppppppppppppppppp #foryoupage #ireland #uk #uk #fortnite #prank #joerogan #usa #joeroganpodcast #aztecs #viral #bushcraft #gta6 #newyork #canada #newyears #wild #xybca ♬ original sound – AztecSoulSounds

Egyetlen esetben fordult elő, hogy a régészek „halálsípokat” találtak azték ásatáson: 1999-ben egy évszázadokkal ezelőtt, 20 éves korában rituálisan feláldozott férfi maradványait tárták fel a ma Mexikóvároshoz tartozó Tlatelolcóban, a szél istene, Ehekatl temploma előtt. A régészek szerint a kezében tartott kis agyagsípokon látható halálfej-motívumok Miktlántekutlit, az azték Alvilág és halál istenét jelképezik, aki szoros kapcsolatban volt a szél istenével. A Borgia-kódex nevű prekolumbiánus kézirat egyik illusztrációján például a két isten együtt, egymásnak háttal látható.

Szintén téves az az elképzelés, hogy ezek a sípok emberi sikoltásra emlékeztető hangot bocsátanának ki magukból.

Arnd Adje Both zenetörténész, régész 2000-ben elsőként rekonstruálta a Tlatelolcóban fellelt sípok hangját, miután komputertomográfiás átvilágítással másolatot készített a leletekről. Mindegyik síp kissé eltérő hangot ad ki, de egyik sem sikolyra, inkább a szél zúgására hasonlít. Arra sincs bizonyíték, hogy csatában, az ellenség megfélemlítésére használták volna, de ez nem jelenti, hogy ne lett volna alkalmas más speciális célok elérésére.

Az ősi mezoamerikai rezonátorok és fúvós hangszerek szakértője, Roberto Velázquez Cabrera felfedezte, hogy amikor egyszerre szólaltatják meg a sípokat, olyan rendkívül mély hangokat keltenek, amelyek módosult tudatállapotot idézhetnek elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik