Tudomány

Így ragyogott a sarki fény Magyarországon

Endre Lazar / Facebook
A sarki fény Mezőkövesdről.
Endre Lazar / Facebook
A sarki fény Mezőkövesdről.

Az elmúlt hónapok leglátványosabb sarki fénye jelent meg október 10-én, este Magyarország felett – számolt be róla az Időkép.

Amint a 24.hu korábban beszámolt róla, a jelenségre előre lehetett számítani, ugyanis ismert volt, hogy a délutáni órákban hatalmas geomágneses vihar éri el bolygónkat. Az X1,8-as erősségű napkitörés a KP-indexen kétszer is meghaladta a 8-as értéket, ilyesmire utoljára májusban volt példa, akkor az egész országban látni lehetett az aurora borealist.

Az első hullám most este 7 óra körül érte el a maximumát, a második fél 11 után érkezett. Az égi jelenség megfigyelését akadályozta, hogy a Kirk hurrikán maradéka áthaladt országunk felett, borús időt és esőt hozva magával. Ennek ellenére az Időkép kameráinak sikerült lenyűgöző felvételeket megörökítenie.

Az éjszaka folyamán a rózsaszín árnyalatok mellett nálunk sokkal ritkábban látható zöldes fények is feltűntek hazánk egén. Ezeket a különleges színű jelenségeket azonban inkább Romániában lehetett jól megfigyelni, például a Hargita megyei Borzonton.

Idén már 18. alkalommal tűnt fel Magyarországon az aurora borealis, a mostani előtt legutóbb október 7-én. A következő időszakban pedig még több ilyen eseményre lehet számítani, a Nap ugyanis jelenleg 11 éves ciklusának legaktívabb időszakában van. Ennek hála a közeljövőben még sokszor megjelenhet hazánk felett az égi jelenség, sőt az észlelési valószínűség a következő 2–3 évben lesz csak a legnagyobb.

Kapcsolódó
Videó: gyönyörű sarki fény tarkította az éjszakát országszerte
Hazánk több régiójában is meg lehetett figyelni a jelenséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik