Tudomány

Négyezer éves sírkamrára bukkantak Egyiptomban

Ministry of Tourism and Antiquities
Ministry of Tourism and Antiquities

Ősi sírkamrára, és benne két díszes szarkofágra bukkantak Egyiptomban – derül ki az egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium Facebookon közzétett bejegyzéséből. Mint írják, a helyiséget egy Dzsefaihapi nevű hivatalnok sírján belül fedezték fel, aki Aszjút kormányzója volt I. Szenuszert fáraó uralkodása alatt, mintegy 4000 évvel ezelőtt.

Dzsefaihapi halála után abban a megtiszteltetésben részesült, hogy egy hatalmas, kőbe vájt komplexumban helyezték örök nyugalomra. Az építményben végzett feltárások közben a régészek most rábukkantak a kormányzó lányának, Edinek a sírkamrájára. A 15 méteres mélységben található helyiségben két díszes fakoporsó feküdt, amelyekre a túlvilágra vezető utazás menetét írták rá. A kisebb, 2,3 méter hosszú koporsó a nagyobb, 2,6 méteresbe volt belehelyezve.

Sajnos Edi maradványait nem találták szarkofágjában, ugyanis az ókor során sírrablók fosztották ki a kamrát, akik eltávolították a múmiát és szétzúzták a szerveket tároló kanópuszedényeket.

Az asszony koponyájára és néhány másik csontjára viszont ráleletek a kamrában, ezeknek köszönhetően pedig sokat megtudtak az életéről. A vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy Edi 40 éves kora előtt hunyt el, és egy veleszületett lábdeformitással küzdött egész életében.

Kapcsolódó
Felnyitották a kétezer éve lezárt sírkamrát
Csodálatos látvány tárult a régészek szeme elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik