Tudomány

Ősi véráldozatok oltárára bukkantak Bulgáriában

Vislupus / Wikimedia Commons
Vislupus / Wikimedia Commons

Ókori véráldozatok bemutatásának helyszínére bukkantak Bulgáriában – írja az Arkeonews. A régészek két oltárt találtak a Perperikon nevű trák város feltárása közben, közülük az egyiket szent borok készítésére, a másikat pedig állatok feláldozására használták.

A kutatócsapatot Nyikolaj Ovcsarov vezette, aki már 25 éve dolgozik Perperikon feltárásán. A szakértő szerint a két oltár bizonyítja, hogy valóban ebben a városban állt egykor Dionüszosz isten temploma. Az ókori történészek leírásai szerint a templom papnői megjósolták Nagy Sándor és az első római császár, Augustus felemelkedését is. Viszont a fennmaradt feljegyzések egyike sem említi meg, hogy pontosan hol is állt az építmény, csupán azt, hogy a trákok legmagasabb hegyén.

Perperikon hosszú, 8000 éves múltra tekint vissza, amely során számos civilizáció használta, köztük a trákok, a rómaiak, a bizánciak és a középkori bolgárok. A most megtalált áldozati oltár a római korból származik, az első áldozatokat körülbelül 3000 éve mutathatták be rajta.

Ovcsarov szerint az áldozati rítus közben előírás lehetett, hogy minden megjelent ember feketébe öltözzön, és az állatoknak is fekete bundája kellett, hogy legyen. Valószínűleg kisebb testű emlősöket ölhettek le a helyszínen, például birkákat és kecskéket, amelyeknek egészségesnek kellett lenniük, és önként kellett belépniük a helyiségbe, nem rángathatták be őket.

Kapcsolódó
Ismeretlen ősi szekta áldozataira bukkantak
A nagyjából 7000 éves épületben emberi maradványokat is felfedeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik