Tudomány

Túladagolást okozhatnak az interneten vásárolt fogyasztószerek

Ricardo Rubio/Europa Press via Getty Images
Ricardo Rubio/Europa Press via Getty Images

Súlyos egészségkárosító hatása lehet az interneten árult szemaglutid hatóanyagú szereknek – írja az rtl.hu a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Gyógyszerésztudományi Karának és a Kaliforniai Egyetem kutatóinak kutatási eredményei alapján.

A pécsi és kaliforniai egyetemek kutatói az internetes keresőkben népszerű weboldalakat vizsgáltak meg, ahol próbavásárlásokat is végeztek. A tapasztalatok alapján majdnem minden második szemaglutid hatóanyagú szert kínáló webshop illegális online patikákhoz tartozik, és a termékek jelentős egészségkárosító hatással bírhat szennyezettségük, illetve a nem megfelelő hatóanyag-tartalmuk miatt.

A tanulmány szerint az interneten megvásárolható termékekben a hatóanyag tisztasága lényegesen elmarad az elvárttól, mennyisége viszont akár csaknem 40 százalékkal meghaladhatja a várt dózist, ami a túladagolás veszélyét hordozza magában.

Az Amerikai Orvosi Szövetség JAMA Network Open című folyóiratában publikált tanulmány szerint ez azért fontos, mert a szemaglutid már az orvosilag jóváhagyott adagolásban is emésztőrendszeri mellékhatásokkal járhat, ennek túllépése pedig nagyon súlyos egészségkárosodást okozhat. Az Egyesült Államok mérgezéseket kezelő központjaiban például 1500 százalékkal emelkedett meg a szemaglutiddal kapcsolatos segélyhívások száma.

Az eredetileg a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszereket rengetegen használják fogyás céljából, emiatt a legnépszerűbb szemaglutid alapú gyógyszer, az Ozempic évek óta hiánycikknek számít, sokszor a valóban rászorulók sem jutnak hozzá. A Magyarországon receptköteles Ozempic iránti fokozott kereslet hazánkban is érezhető: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) gyógyszerforgalmi adatai alapján 2024 júliusában országszerte több mint harmincezer Ozempic készítményt adtak el.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) gyógyszerhiányra vonatkozó adatai alapján a megnövekedett igény miatt 2024. július 18-tól egyes Ozempic készítmények hiánya tapasztalható, amely előrejelzések szerint egészen 2024. november 15-ig eltarthat.

Kapcsolódó
Késleltetheti az öregedést egy fogyást segítő gyógyszer
Újabb pozitív hatást figyeltek meg az Ozempic fogyasztószernél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik