Tudomány

Késleltetheti az öregedést egy fogyást segítő gyógyszer

Iuliia Burmistrova / Getty Images
Iuliia Burmistrova / Getty Images

Az Ozempichez hasonló szemaglutid-alapú termékeket a fogyást elősegítő csodaszerként árulják a piacon, noha a gyógyszert alapvetően a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére szánták. A kutatók pedig folyamatosan kutatják, milyen pozitív hatása lehet még a készítménynek, írja a Futurism.

Egy új tanulmány most arról számolt be, hogy a szemaglutidot fogyasztó embereknél alacsonyabb halálozási rátát figyeltek minden lehetséges halálozási ok tekintetében. Ez egyes tudósok szerint arra utalhat, hogy a gyógyszer jelentős hatással lehet az öregedés lassítására. Harlan Krumholz, a Yale School of Medicine munkatársa szerint a kutatások alapján az eredeti elképzeléseken túl is számos előnye lehet a szemaglutidnak.

A vizsgálatokat az Egyesült Államokban végezték, melyek során több mint 17 600, 45 évesnél idősebb embert követett figyelemmel, akik elhízottak vagy túlsúlyosak voltak, szív- és érrendszeri betegségben szenvedtek, de nem voltak cukorbetegek. A résztvevőket két csoportra osztották: az egyik 3 hónapon át szemaglutidot kapott, míg a többiek placebót. A tanulmány szerint az előbbi csoport tagjainál, minden potenciális halálozási okot figyelembe véve 19 százalékkal kisebb volt a halálozási arány.

Érdekesség, hogy a Covid-19 okozta halálozások száma például 33 százalékkal csökkent.

Bár egyre több pozitív hatást figyelnek az Ozempic kapcsán, egyes tanulmányok szerint aggasztó mellékhatásai is lehetnek a szernek, például a depresszió, és az öngyilkos gondolatok megjelenése. Ezek a tanulmányok azonban igencsak vitatottak. A készítmény kapcsán számos kutatásra lesz még szükség, hogy egyértelmű képet kapjunk arról, pontosan mire gyakorol pozitív, illetve negatív hatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik