Sokan egyből azután elindítják a kávéfőzőt, hogy kinyitják a szemüket, de különböző közösségi média trendek hatására egyre többen hajlandóak akár 90–120 percet is várni annak érdekében, hogy minél tovább kitartson a koffein hatása a nap folyamán. A The New York Times utánajárt, mit mond a tudomány, mikor érdemes elfogyasztani a reggeli kávénkat.
A koffein és az alvás kapcsolatát vizsgáló kutatásokból viszonylag kevés áll rendelkezésre, azonban ezekből kitűnik, hogy a kockázat egyes esetekben meghaladhatja a feltételezett előnyöket. A nap során a szervezet egy adenozin nevű vegyületet termel, amely az álmosság érzetéért felel. A koffein azzal fejti ki élénkítő hatását, hogy blokkolja ezeket a receptorokat.
Marilyn Cornelis koffeinkutató szerint a genetikától is függ az, hogy mennyi ideig lesz éber az ember egy kávétól. Vannak olyanok, akik egy reggeli kávé lendületét egész nap érzik, míg másokból gyorsabban kiürül a koffein, és néhány órán belül már szükségük van egy újabb adagra, teszi hozzá a hvg.
Michael Grandner, az Arizonai Egyetem alvás- és egészségkutatási programjának vezetője kijelentette, hogy mivel az alvás során fokozatosan csökken az adenozin szintje, ébredéskor a legalacsonyabb. Így a koffein ébredés után nem tud annyit blokkolni belőle, hogy az ébredés után közvetlen fogyasztott kávé felpörgesse az embert. A szakember szerint emiatt működhet az első kávé halasztása: ő például 30–60 percet szokott várni, de ez is azon múlik, kinek mi válik be.
Ha viszont valaki keveset aludt, vagy nem tudott pihenni, jól jöhet a minél koraibb koffeindózis, az ugyanis javítja a mentális éberséget és a fizikai erőnlétet is. Allison Brager, az amerikai hadsereg neurobiológusa szerint a korai kávéfogyasztás így azoknak is jól jöhet, akik mozgással indítják a reggelt.