Tudomány

Mikor érdemes meginni a nap első kávéját?

Liliya Krueger / Getty Images
Liliya Krueger / Getty Images

Sokan egyből azután elindítják a kávéfőzőt, hogy kinyitják a szemüket, de különböző közösségi média trendek hatására egyre többen hajlandóak akár 90–120 percet is várni annak érdekében, hogy minél tovább kitartson a koffein hatása a nap folyamán. A The New York Times utánajárt, mit mond a tudomány, mikor érdemes elfogyasztani a reggeli kávénkat.

A koffein és az alvás kapcsolatát vizsgáló kutatásokból viszonylag kevés áll rendelkezésre, azonban ezekből kitűnik, hogy a kockázat egyes esetekben meghaladhatja a feltételezett előnyöket. A nap során a szervezet egy adenozin nevű vegyületet termel, amely az álmosság érzetéért felel. A koffein azzal fejti ki élénkítő hatását, hogy blokkolja ezeket a receptorokat.

A hatás azonban közel sem azonnali: nagyjából 20–30 percre van szükség ahhoz, hogy a koffein felszívódjon, és a véráramba kerüljön, ezáltal pedig elérje az agyat, kifejtve a hatását.

Marilyn Cornelis koffeinkutató szerint a genetikától is függ az, hogy mennyi ideig lesz éber az ember egy kávétól. Vannak olyanok, akik egy reggeli kávé lendületét egész nap érzik, míg másokból gyorsabban kiürül a koffein, és néhány órán belül már szükségük van egy újabb adagra, teszi hozzá a hvg.

Michael Grandner, az Arizonai Egyetem alvás- és egészségkutatási programjának vezetője kijelentette, hogy mivel az alvás során fokozatosan csökken az adenozin szintje, ébredéskor a legalacsonyabb. Így a koffein ébredés után nem tud annyit blokkolni belőle, hogy az ébredés után közvetlen fogyasztott kávé felpörgesse az embert. A szakember szerint emiatt működhet az első kávé halasztása: ő például 30–60 percet szokott várni, de ez is azon múlik, kinek mi válik be.

A koffeinszakértő jelezte, az első kávé halasztása azért is lehet előnyös, mert úgy a hatás a kora délutáni órákig is eltarthat, és akkor már nem biztos, hogy szükség van egy második pohárra.

Ha viszont valaki keveset aludt, vagy nem tudott pihenni, jól jöhet a minél koraibb koffeindózis, az ugyanis javítja a mentális éberséget és a fizikai erőnlétet is. Allison Brager, az amerikai hadsereg neurobiológusa szerint a korai kávéfogyasztás így azoknak is jól jöhet, akik mozgással indítják a reggelt.

Kapcsolódó
Melyik a hatásosabb: a kávé vagy a tea?
A különböző teatípusok között nincs jelentős különbség koffeintartalomban, ellenben nagyban befolyásolja az erősséget az áztatás ideje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik