Tudomány

Melyik a hatásosabb: a kávé vagy a tea?

Osobystist / Getty Images
Osobystist / Getty Images

A fáradtság megszüntetésének lehetőségét sokan egyből a kávéban keresik, azonban a tea is jelentős mennyiségű koffeint tartalmaz, ami segíthet ébren maradni a nap folyamán. Az IFLScience a kérdésre kereste a választ, hogy melyik italt érdemesebb választani, ha egy erős energialöketet keresünk.

A nap múlásával egyre fáradtabbnak érezzük magunkat, amiről az adenozin nevű molekula tehet. Az agyunk folyamatosan termeli ezt az anyagot, azonban ahogy egyre később lesz, egyre nő ez a mennyiség. A koffein azonban képes eltéríti ezt a természetes folyamatot azáltal, hogy utánozza az adenozint az agyban, melynek hatása az, hogy sokkal élénkebbnek érezzük magunkat.

Kávé vagy tea?

Napjainkban már több mint ezerféle tea létezik, ezek többsége pedig besorolható a zöld, fekete, fehér és oolong teák kategóriájába. Egy 2008-as tanulmány, amelyben 20 kereskedelmi forgalomban kapható teát vizsgáltak meg, megállapította, hogy a koffeintartalom 14 és 61 milligramm között változott adagonként.

A tea típusa és annak erőssége között nem volt különösebb összefüggés, ami ellenben nagyban befolyásolta az erősséget, az az áztatás ideje volt.

A kávé esetében a koffeintartalom az ital méretétől és a keverés típusától függ. Ha például a dupla eszpresszót iszunk, akkor 60-100 milligramm koffeinre számíthatunk, míg egy átlagos csésze 65 és 120 milligramm között mozog a Washingtoni Egyetem kutatása szerint.

Alapvetően egységnyi tealevélben több koffein van, mint a kávébabban, azonban a végtermék amit elfogyasztunk, nagyban eltér az eredeti változat erősségétől. Az egyszerű bolti teák és kávék közül utóbbiban található a nagyobb koffeinmennyiség, az azonban személyenként eltérő, hogyan hatnak az egyes készítmények.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik