Tudomány

Mi történik, ha egy hétig nem ülünk le?

Yagi Studio / Getty Images
Yagi Studio / Getty Images

Sokak életvitelének sajnos elkerülhetetlen részévé vált az ülés a munka miatt, ami nem túl előnyös egészségügyi szempontból. A napi 9-10 óra ülés és görnyedés ugyanis hozzájárulhat derék-, térd-, csípő-, és nyakfájdalmak kialakulásához, de akár emésztési- és vérkeringési zavarok kialakulásában is szerepe lehet. Egy youtuber ezért most letesztelte, meddig bírja ki ülés nélkül, írja az IFLScience.

A videós eredeti terve az volt, hogy 7 napot tölt el ülés nélkül. Ennek érdekében beszerzett egy állítható magasságú asztalt, amely a megfigyelései szerint azonnali hatást gyakorolt a bélműködésére, és érezhetően jobb lett az emésztése. Rövidtávon persze ez jól hangzik, de a folyamatos állásnak az árnyoldalára is hamarosan fény derült.

Ízületi fájdalmak, kimerültség mutatkozott az ötödik nap után, és a rossz testtartás is visszatért, mindezt annak ellenére, hogy az alany elég jó fizikai állapotban kezdett neki a kísérletnek.

Az előtte-utána felvételek rámutattak, hogy bár a férfi válla rosszabb tartást vett fel, az alsó gerincénél viszont pozitív változások mentek végbe.

A munkavégzés kapcsán is voltak pozitív hatásai a folytonos állásnak. Elmondása szerint ez idő alatt körülbelül 30 százalékkal termelékenyebbé vált, de ez a nap végére a fáradtsággal párhuzamosan egyre csak csökkent. A youtuber jelezte, annak érdekében hogy elterelje figyelmét a fáradtságról, fájdalmakról vagy csupán az állás tényéről, többször járkált a hűtőhöz, ami azt eredményezte, hogy közel fél kilót hízott.

Kapcsolódó
Egészségtelen az ülőmunka, de mégis mi számít túl soknak?
Régóta tudni, hogy egészségtelen a túl sok ülés. Most kiderült, mi számít túl soknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik