Tudomány

Mi okozza a reggeli szájszagot?

fizkes / Getty Images
fizkes / Getty Images

Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy a reggeli szájszaga nem a legrózsásabb. Ennek oka, hogy amikor alszunk, a szánk kiszárad, a baktériumok pedig elszaporodnak. Nem véletlen, hogy akik horkolnak, vagy nyitott szájjal alszanak, még erősebb szaggal kell szembesülniük ébredés után, írja a MedicalNewsToday.

Persze rengeteg súlyosbító tényező is lehet az alvási szokások mellett. Ilyen például a dohányzás, ami nemcsak hogy kiszárítja a szánkat, de a hőmérsékletét is növeli, ami kedvez a baktériumoknak. Emellett bizonyos gyógyszerek, és betegségek is felelőssé tehetők a szájszag kialakulásáért:

ilyenek például a a felső légúti fertőzések, az emésztőrendszeri zavarok, vagy épp a reflux.

Amikor azonban nincsen betegségre visszavezethető oka a rossz szájszagnak, nincs más dolgunk, mint vigyázni a száj higiéniájára. A szájban elszaporodó baktériumokat alaposabb tisztítással eltüntethetjük, ehhez jó eszköz lehet a hosszabb ideig, legalább két percig tartó fogmosás és a nyelvtisztítás is.

Ez utóbbi azért is kiemelten fontos, mert az American Society for Dental Aesthetics elnöke, Irwin Smigel azt mondta, a rossz leheletért 85 százalékban a nyelv okolható. A szakértők azt ajánlják, hogy a fogmosás mellett fogselymet is érdemes igénybe venni, valamint a szájöblítés is jó megoldás lehet a szagok elűzésére és megelőzésére, teszi hozzá az Index.

Kapcsolódó
Miért olyan nehéz legyőzni a hagymaszagú leheletet?
A hagyma ízét sokan szeretik, a fogyasztás után jelentkező kellemetlen leheletet már kevesebben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik