Tudomány

Pályázatot hirdetnek a Föld egyik kváziholdjának elnevezésére

Sciepro / Getty Images
Sciepro / Getty Images

A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU – International Astronomical Union) és az amerikai Radiolab podcast csatorna közös pályázatot hirdet a Föld egyik kváziholdjának, a 164207-es aszteroida elnevezésére. A versenyen bárki részt vehet, aki betöltötte a 18. életévét – írja az MTI a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye alapján.

A kvázihold elnevezéséhez egy mitológiából merített nevet várnak a verseny kiírói. Bármely kultúra mítoszaiból származó nevet lehet javasolni, beleértve nem csupán az ősi, hanem a modern mítoszokat is.

A nevek legfeljebb 16 karakter hosszúak lehetnek, és a latin ábécé szerint írhatók. Az ötlet beküldésekor a választott néven kívül meg kell adni, hogy melyik mitológiából származik, és milyen történet kapcsolódik hozzá, valamint írni kell egy indoklást is, hogy miért erre a névre esett a választás, amely maximum 360 karakter lehet.

A pályázatot szeptember 30-ig lehet beküldeni ezen a linken. Ezt követően tíz potenciális nevet választanak ki, amelyeket közönségszavazásra bocsátanak novemberben és decemberben. A nyertes nevet 2025 januárjában teszik közzé, és az IAU WGSBN (Working Group of Small Bodies Nomenclature) nevezéktani publikációjában fog megjelenni.

A közlemény szerint ma a Föld körül összesen 11 kváziholdról tudnak a csillagászok, azonban csak kettőjüknek van végleges neve, a többinek csak ideiglenes jelölése van. Közülük többet csak az elmúlt néhány évben fedeztek fel. A Vénusznak 2002-ben fedezték fel egyetlen ismert, – a 2002VE félreolvasásából eredő – Zoozve névre keresztelt kváziholdját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik