Tudomány

Még egy komoly, tartós hőhullám jön a nyáron

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A menetrend: egy kis normalitás, mini hőhullám, hidegfront, majd hosszú, komoly kánikula – valószínűleg idén utoljára.

A vasárnapi hidegfront kellemesen nyári időt hozott, a hétfői és a kedden is várható 26-31 Celsius-fokos maximumok átlagosnak számítanak ilyenkor. Meleg van, jólesik a vízparton hűsölni, de az ember akkor sem akar feltétlenül elájulni, ha dolgozik, ügyes-bajos dolgait intézi. És ami a legfontosabb, éjszakára lehűl annyira a levegő, hogy nyugodtan lehet aludni: kedd késő este például 15-23 fokot mérhetünk majd.

Szerdától egy rövid hőhullám, péntektől pedig újabb hidegfront érkezik, hogy aztán a jövő héten ismét tartós hőhullám vegye kezdetét

– foglalja össze tömören a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Nézzük a részleteket.

Miként említettük, a kedd még a normalitás jegyében telik, szerdára azonban már egy „mini hőhullám” tornázza fel 30-34 fokra a maximumokat, amelyekből csütörtökre 32-37 fokos csúcsok lesznek. Pénteken viszont érkezik a hidegfront, ezzel hazánk északnyugati részében a legmelegebb órákban is 30 fok körüli értékeket mérhetünk, míg keletre haladva egyre melegebb lesz, néhol 38 fokig melegszik a levegő.

Szombatra kiteljesedik a „lehűlés”, országosan 28-32 fokos értékeket mérhetünk. Nem tart sokáig, vasárnap ismét emelkedni kezd a hőmérséklet, hétfőn pedig

elkezdődik az idei nyár utolsó tartós hőhulláma, kedden, szerdán helyenként már 39 fokot is mérhetünk, és előre láthatóan 18-áig maradnak az akár 40 fok körüli értékek.

Augusztus második felében is lehetnek néhány napos hőségperiódusok, ám ilyen tartós kánikula már nagy valószínűséggel nem fog beállni. Jó hír viszont, hogy a most pénteki hidegfronttal csapadék is érkezik, eloszlása viszont nem lesz egyenletes. Az ország középső területein lesz a legkevesebb, itt egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő, míg az északi, déli, keleti és nyugati határ felé tágítva a kört nagyobb mennyiség is várható, a legcsapadékosabbnak pedig az északkeleti és a délnyugati tájak ígérkeznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik