Tudomány

Öt éven belül elkészülhet az influenza elleni univerzális vakcina

Johner Images / Getty Images
Johner Images / Getty Images

Szakértők egy csoportja ígéretes állatkísérleteket követően bejelentette: öt éven belül elkészülhet az univerzális influenza elleni vakcina – írja a The Independent. Az influenza folyamatosan fejlődik, és számos változata ismert, ezért minden évben új védőoltások kifejlesztésére van szükség.

Jonah Sacha, az Oregon Health & Science University munkatársa és kollégái olyan innovatív megközelítést hoztak létre, amellyel a vírus egy nem mutálódó részét veszik célba. A majmokkal végzett korai tesztek azt mutatják, hogy a technológia – amelyet egy százéves kórokozó alapján fejlesztettek ki – erőteljes immunválaszt vált ki a modern variánsokkal szemben.

„A vírus még közel százévnyi evolúció után sem képes megváltoztatni a kritikusan fontos részeit” – emelte ki Sacha.

A csapat abban bízik, hogy a vakcina egyszeri beadása élethosszig tartó védettséget biztosíthat.

Sacha szerint öt éven belül vagy még hamarabb elkészülhet a védőoltás.

A jelenleg elérhető vakcinák a vírus felszínén lévő tüskefehérjéket veszi célba, ezek azonban képesek úgy fejlődni, hogy elkerüljék az antitesteket. A kutatók most egy olyan technológiához fordultak, amelyet eredetileg a HIV elleni küzdelemre hoztak létre.

A vakcina egy ártalmatlan citomegalovírus segítségével juttatja be az influenzavírus genetikai kódjának egy darabját a sejtekhez, így utánozva a fertőzést. A módszerrel a vírus nem mutálódó magját célozzák meg.

A készítményt 11, a H5N1 jelű kórokozóval fertőzött majmon tesztelték, ez az a madárinfluenza, amely egyes szakértők szerint a következő világjárványt okozhatja. A vakcina alapján a spanyolnáthát kiváltó vírus adta.

A beoltott állatok túlélték a betegséget, a kontrollcsoport egyedei azonban elpusztultak. A védőoltás az effektor memória T-sejteket készíti fel, amelyek képesek felismerni a vírus magjában lévő fehérjéket.

A kutatók szerint eredményeik felvetik a H5N1 elleni vakcina kifejlesztésének lehetőségét is, de a technológia más kórokozók, így a Covid-19-et előidéző Sars-CoV-2 ellen is működhet. „Nem kérdés, hogy a fertőző betegségek kezelésében a következő generáció küszöbén állunk” – nyilatkozta Sacha.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik