Tudomány

Így hűthetjük le magunkat klíma és jeges fürdő nélkül

LENbIR / Getty Images
LENbIR / Getty Images

Az országos tiszti főorvos a szűnni nem akaró forróság miatt a legmagasabb fokú hőségriasztást rendelte el a következő napokra. A HungaroMet előrejelzése szerint a napi csúcshőmérséklet a 41 Celsius-fokot is elérheti, és az éjszakák sem hoznak komolyabb felfrissülést.

Klíma hiányában sokan a hűtőfürdőt, vagy a ventilátort hívják segítségül, azonban a CBS News talált egy szintén eredményes módszert, amit katonáktól lestek el.

Az amerikai katonák a jeges fürdő mellett úgy szoktak védekezni a meleg ellen, hogy egy nagyobb tálba hideg vizet engednek, abba jeget tesznek, és ebben mártóztatják meg a kezüket.

Dave DeGroot, az amerikai hadsereg alezredese szerint egy jeges fürdő akár fél Celsius-fokkal is képes csökkenteni a szervezet belső hőmérsékletét, ami elsőre nem hangzik soknak, mégis sok számít. A kar jeges vízbe mártása ugyanezt a hatást éri el, mivel a vérkeringés a karban lehűtött vért viszi el a szervezet minden részére.

A hatás eléréséhez nagyjából fél-egy percre van szükség.

Az amerikai hadsereg kutatói azért fejlesztették ki a módszert, hogy minden körülmények között, még a nagy hőségben is frissen tudják tartani a katonákat. A hvg cikke szerint, amelyben ki is próbálták a technikát, az Egyesült Államokban nagyjából 1000 olyan speciális asztal és tárolóegység van, ami a katonák hűtését szolgálja, de ugyanezt a módszert használják a tűzoltók és a NASA is.

Kapcsolódó
Hogy lehet kánikula idején is jól aludni?
Nyilvánvalóan segít a légkondi, de ez nem elérhető mindenkinek. Nézzük, mit tehetünk e nélkül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik