Tudomány

Ősi fegyverek kerültek elő egy lengyel erdőből

Tomasz Majchrowicz / Getty Images
Tomasz Majchrowicz / Getty Images

Több száz éves fegyvereket és egy ékszert is találtak Lengyelország egyik erdejében fémkeresőkkel – írja a Miami Herald. A leleteket egy nonprofit szervezet tagjai fedezték fel, akik első világháborús csaták nyomai után kutattak, végül azonban ennél jóval ősibb relikviákra bukkantak.

Lengyelország területén a 20. században számos harc zajlott le, sok ütközet lenyomatait azonban az évtizedek alatt teljesen elfedte a természet, az erdők. Ezeket az elveszett relikviákat, hátrahagyott katonákat keresik fémdetektorokkal a szervezet tagjai, akik az elmúlt években már több csatatéren elesett ember maradványait is megtalálták, akik így tisztes temetésben részesülhettek.

Keddi Facebook-bejegyzésükben viszont arról számoltak be, hogy ezúttal keresés közben évszázadokkal a világháború előttről származó tárgyakat ástak elő a földből. Műszereik ezúttal két ősi tőr, valamint egy 19. századi gyűrű jelenlétére jeleztek.

Az egyik fegyvert egy patakból emelték ki, ennek korát egyelőre nem tudták megállapítani, a másik viszont biztos, hogy a középkorból származik. Végül egy ezeknél jóval fiatalabb, 19. századi, díszes sárgarézgyűrű is előkerült.

A leletek mindegyikét egy közeli múzeumba vitték, ahol a szakértők további vizsgálat alá vetik majd azokat, hogy többet tudjanak meg róluk.

Kapcsolódó
Középkori harci kalapácsra bukkant egy fémkeresős férfi
Az izgalmas, több száz éves lelet egy lengyel erdőben pihent a föld alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik