Tudomány

52 ezer éves mamutbőrt vizsgáltak meg

LEONELLO CALVETTI/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
LEONELLO CALVETTI/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Egy friss tanulmányban azokat a bőrmintákat elemzik, amelyeket egy Szibériában feltárt mamutból vettek – írja az IFLScience. Az 52 ezer éves bőr az állandóan fagyott talajnak köszönhetően konzerválódott kivételes állapotban.

A szakértők az adatokból el tudták készíteni az állat kromoszómáinak 3D-s rekonstrukcióját. A csapat azt is meg tudta állapítani, hogy mely gének voltak aktívak akkor, amikor a mamut még élt, az eredmények egészen úttörőek.

Az állat nem sokkal elhullása után megfagyott, így a sejtmag felépítése dehidratált állapotban maradt meg, ami segítette a megőrződését. A maradványokat 2018-ban találták meg Északkelet-Szibériában.

A kutatók most a füle mögüli bőrből nyert ki DNS-t. Hi-C módszert alkalmaztak, a technikával azonosítani lehet az egymással valószínűleg kölcsönhatásban lévő DNS-szakaszokat.

„Képzeljük el, hogy van egy hárommilliárd darabból álló kirakós, de nincs meg a végső kirakós képe, amelyből kiindulva dolgozhatnánk” – mondta Marc A Marti-Renom, a Katalán Kutatási és Felsőfokú Tanulmányok Intézetének munkatársa és a csapat tagja.

A Hi-C lehetővé teszi, hogy megközelítőleg megismerjük ezt a képet, mielőtt elkezdenénk összerakni a kirakós darabkáit

– tette hozzá.

A szakértők az elemzéshez mai elefántok genomját is felhasználták. A mamutgenom 3D-s rekonstrukciójából kiderült, hogy az állatnak 28 kromoszómája volt, ami megegyezik az ázsiai és afrikai elefántokéval. A minták egészen apró részleteket, például a transzkripciós faktorokat is megőrizték.

Marti-Renom szerint először találtak olyan gyapjas mamuttól származó szövetet, amely alapján nagyjából tudható, hogy mely gének voltak ki-, illetve bekapcsolva életében. Ez igen értékes, új típusú adat, a hasonló információk akár a kihalt faj „feltámasztásához” is hozzájárulhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik